Osam župana potvrdilo svoje fotelje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Neslužbeni rezultati prvog kruga lokalnih izbora pokazuju da je osam župana uspjelo u prvom krugu ponovno osvojiti tu dužnost, u još četiri županije su izabrana nova lica, a u ostalima će se održati drugi krug izbora.

U fotelje župana ponovno su zasjeli Stjepan Kožić u Zagrebačkoj županiji, Željko Kolar u Krapinsko-zagorskoj županiji, Zlatko Komadina u Primorsko-goranskoj, Alojz Tomašević u Požeško-slavonskoj, Danijel Marušić u Brodsko-posavskoj, Damir Bajs u Bjelovarsko-bilogorskoj, Valter Flego u Istarskoj i Matija Posavec u Međimurskoj županiji.

Kožić (HSS, SDP, HNS, Laburisti) je pobijedio u utrci za župana Zagrebačke županije osvojivši 50 posto glasova, a Vladimir Bregović (HDZ, HSU, HSLS) dobio je 27 posto.

U Krapinsko-zagorskoj županiji Željko Kolar (SDP, HNS, HSU, Laburisti) je ovoga puta pobijedio s 58 posto glasova, a drugi po broju glasova bio je Dragutin Ranogajec (HDZ, HSP AS, HSS, ZDS) s 31 posto.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina (SDP, PGS, IDS, HSU, HSS) ostaje u svojoj fotelji zahvaljujući 51 posto osvojenih glasova, Majda Burić (HDZ, HSP, HSP AS, HSLS, HRAST - Pokret za uspješnu Hrvatsku, BUZ, HDS) je dobila 26 posto, Ines Strenja-Linić (Most) 8 posto, a Bojan Kurelić (Akcija mladih, Živi zid, Snaga, Alternativa) 7,6 posto.

I Požeško-slavonska županija dobila je novog/starog župana Alojza Tomaševića (HDZ, HSS, HSLS, HSU, HDSSB) koji je osvojio 54 posto glasova, dok je za SDP-ova kandidata Željka Samardžiju glasovalo 19 posto birača.

Danijel Marušić (HDZ, HDSSB, HSP, HKS, SU) ponovno je pobijedio za župana Brodsko-posavske županije osvojivši 53 posto glasova, dok je drugi Davor Vlaović (HSS, SDP, HSU, Laburisti, HSLS, Reformisti) dobio 18 posto.

HDZ je zadržao Karlovačku županiju, a ovoga puta je pobjednik u trci za župana Damir Jelić (HDZ, HSLS) koji je osvojio 50 posto, dok je Ivan Vuković, kandidat SDP-a i HSS-a dobio 21 posto glasova.

HDZ je zadržao vlast u Ličko-senjskoj županiji, a pobjedu je s 53 posto odnio Darko Milinović, (HDZ, HSS, HSP AS, HSU), drugi je s 23 posto bio kandidat grupe birača Ernest Petry, a Ante Franić (HSLS, SDP) osvojio je 16 posto.

I virovitičko-podravska županija ostaje u rukama HDZ-a, gdje je Igor Andrović (HDZ, HSLS, HSP AS, HSP, HDSSB) osvojio 56 posto, Zdravko Dijaković (HSS, SDP, HNS, HSU) je drugi s 25 posto, a Tomislav Žagar (MOST, HSPD) treći s 14 posto glasova.

Istarska županija ostaje u rukama IDS-ovca Valtera Flege (IDS, HNS, ISU - PIP, HSLS, Zeleni) koji je premoćno pobijedio sa 65 posto glasova, drugi Marino Baldini (SDP, HSU, HSS, SDSS, IL) dobio je 18 posto, a HDZ-ova Monika Udovičić 12 posto.

Ni u Međimurskoj županiji nema promjene. Dosadašnji župan Matija Posavec (HNS, HSLS, Reformisti) sve je riješio u prvom krugu osvojivši 58 posto, drugi Mladen Novak (SDP, HSS, HSU, MDS, Laburisti) dobio je 17 posto, treći Darko Horvat (HDZ) 16 posto, a četvrti Branimir Bunjac (Živi zid, MS, Snaga, AM) 6 posto.

Na čelu Bjelovarsko-bilogorske županije ostaje Damir Bajs (NL, HNS, HSU, BUZ, SU, ORaH, HSS Braće Radić, HDSS, NSH, SDP) koji je pobijedio s 52 posto, ostavivši iza sebe kandidata Mira Totgergelija (HDZ, HSS, HSLS) za koga je glasovalo 39 posto birača.

HDZ je ponovno pobijedio i u Zadarskoj županiji u kojoj će župana Stipu Zrilića naslijediti njegov stranački kolega Božidar Longin (HDZ, HSP AS, HSU, HRAST, Reformisti) koji je osvojio 50 posto glasova, dok je Renata Sabljar-Dračevac (SDP, HNS, DSU, HSS) dobila 20 posto.

Župan Varaždinske županije Predrag Štromar (HNS, SDP, HSS, HSU, Laburisti) osvojio je 40 posto glasova, a u drugi krug izbora s njim ulazi reformist Radimir Čačić koji je za samo 16 glasova iza sebe ostavio Alena Runca (HDZ, HSLS). Čačić je, naime, osvojio 18.486 glasova (25,48 posto), a Runac 18.470 (25.46 posto).

HDZ-ov Šibensko-kninski župana Goran Pauk osvojio je 49 posto glasova i u drugom krugu će se suočiti sa SDP-ovcem Frankom Vidovićem (SDP, HSS, HNS, HSU) koji je dobio 21 posto glasova.

U Sisačko-moslavačkoj županiji će se, pak, HDZ-ov župan Ivo Žinić (HDZ, HSP AS, HSLS, HKS, HSU, DSU, SBH), koji je dobio je 49 posto glasova, u drugom krugu natjecati sa Zdenkom Vahovcem (SDP, HNS, SDSS, SDA Hrvatske, Laburisti, HSS braće Radić, SU) koji je dobio 17 posto glasova.

Župan Osječko-baranjske županije birat će se u drugom krugu u koji su ušli HDZ-ov Ivan Anušić s 39 posto glasova i sadašnji župan Vladimir Šišljagić, kandidat grupe birača, koji je osvojio 30 posto.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren (Mreža, HDZ) dobio je najviše glasova 41 posto, a u drugom krugu će mu se suprotstaviti Slavko Tucaković SDP, HSS, HNS, HSU, Laburisti) koji je osvojio 28 posto, dok je kandidat grupe birača Željko Lacković završio izbornu utrku s 23 posto glasova.

I u Vukovarsko-srijemskoj županiji održat će se drugi krug izbora za župana, a kandidati su dosadašnji HDZ-ov župan Božo Galić (HDZ, HSS, HKS, HSU, BUZ) koji je osvojio 47 posto glasova te kandidat grupe birača Tomislav Panenić. On je koji je u prvom krugu osvojio 25 posto glasova.

Birači Splitsko-dalmatinske županije za dva tjedna će župana birati između HDZ-ovog Blaženka Bobana koji je osvojio 42 posto i Mostovca Mire Bulja s 22 posto, iza kojih je ostao SDP-ovca Arsena Bauka (SDP, HNS) s 20 posto glasova.

Dosadašnji župan Dubrovačko-neretvanske županije HDZ-ovac Nikola Dobroslavić (HDZ, HSLS, HSP AS, HSU) osvojio je 47 posto, a u drugom krugu će snage odmjeriti s Mostovcem Nikolom Grmojem za kojega je glasovalo 27 posto birača.

U Zagrebu, gradu koji ima i status županije, dosadašnji gradonačelnik Milan Bandić (Stranka rada i solidarnosti) u drugom će se krugu sučeliti s Ankom Mrak Taritaš (SDP, HNS, HSS, HSU, Naprijed Hrvatska, SU). Bandić je u prvom krugu osvojio 30 posto, a Anka Mrak-Taritaš 24 posto. Treća je bila Sandra Švaljek (NLSŠ, HSLS, ZS) s 19 posto, četvrta Bruna Esih dobila je 10 posto, HDZ-ov kandidat Drago Prgomet 5 posto, Tomislav Tomašević (Zagreb je naš, NL, ORaH, RF, ZA GRAD) 3 posto, Ivan Lovrinović (Živi zid, PH) 2 posto, a Mostovac Marko Sladoljev 1 posto. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter