Osam žena prepoznalo drumskog prevaranta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedna od, sada je to vec sigurno, brojnih žrtava podmuklog drumskog prevaranta u ponedjeljak je svoj slucaj konacno prijavila i policiji. Ucinila je to upravo na nagovor novinara Glasa Istre nakon što im je ispricala svoju pricu. Policija je vec u srijedu raspolagala podacima o identitetu pocinitelja te ga pozvala na obavijesni razgovor, potvrdio nam je jucer Valter Opašic iz PU istarske.

No, nije bilo osnove za zadržavanje i pokretanje postupka po službenoj dužnosti - s obzirom na to da se radilo o prijevari manjoj od tisucu kuna - pa je ta osoba puštena, a oštecena je upucena na progon privatnom tužbom.

Tragom te informacije novinari Glasa Istre jucer su ipak krenuli dalje. Uputili smo se u pulsko naselje Škokovica, u kojem bi se, kako smo doznali, mogao nalaziti vec ozloglašeni tamnoplavi golf kabriolet. I doista, ispred novijih stambeno-poslovnih zgrada bilo je parkirano takvo vozilo krapinskih registarskih oznaka, golf trojka, upravo onakav kakav su spominjale sve žrtve koje su se javile u našu redakciju.

Poceli smo pritiskati zvonca na parlafonu i vec iz drugog pokušaja imali smo srece: u prizemlju je vrata stana otvorio muškarac bez majice. Dao nam je znak da ce odmah doci i nakon nekoliko se trenutaka, sad odjeven u košulju, stvorio na ulaznim vratima zgrade. Predstavili smo se i upitali smo ga je li golf kabriolet parkiran ispred zgrade možda njegov. Odgovorio nam je potvrdno i pitao u cemu je problem. Kad smo ga, medutim, pitali je li dan ranije bio na razgovoru u policiji odgovorio nam je da jest, ali da nam ne želi o tome govoriti. Ukratko, na koncu je zatražio da odemo.

Fotografije automobila i muškarca s kojim smo razgovarali pokazali smo ženama koje su nam se javile i rekle da su bile prevarene. Njih osam, sve one do kojih smo jucer uspjeli doci, potvrdilo je isto, dio njih i pisano: rijec je o jednakom automobilu, a na fotografiji je muškarac kojem su dale novac. Ustvrdila je to i gospoda iz Vodnjana ciji je slucaj najsvježiji, od prošlog tjedna, koja nas je prva i upozorila na citavu aferu.

U roku od samo tri dana našu je redakciju nazvalo pedesetak žena koje su bile prevarene na isti ili slican nacin, ili je drski vozac tamnoplavog golfa i od njih pokušao iznuditi 100, 200 ili 300 kuna na racun izmišljenog prekršaja. Neke od žrtava i osobno su nas posjetile te ispricale svoje potresne i ujedno zanimljive price.

Telefoni u našoj redakciji ni tijekom jucerašnjeg dana nisu prestajali zvoniti. Pozivi su bili iz svih krajeva Istre - Pule, Valbandona, Vodnjana, Poreca, Vrsara, Funtane, Grožnjana, Karigadora, Labinštine, pa cak i iz susjedne Primorsko-goranske županije. Javile su nam se i one vozacice koje nisu povjerovale pricama ovog prevaranta, no njih je nažalost vrlo malo.

Neslužbeno smo saznali da je navodno slican slucaj pocetkom lipnja prijavljen i u Makarskoj, a svoje nam je iskustvo iz Zagreba, iz ožujka, jucer u redakciji ispricala i jedna Puljanka.

"Na kružnom toku nedaleko od trgovackog centra u Jankomiru cula sam da netko trubi. Pogledala sam prema jednom vozilu, spustila prozor i vidjela vozaca koji se derao na mene: 'Kako to voziš?'. Po izlasku iz kružnog toka slijedio me i doviknuo mi da stanem sa strane. Kad sam se zaustavila poceo je vikati da sam mu uništila retrovizor. Nisam vidjela nikakvo oštecenje i tvrdila sam da nisam ništa napravila i da to jednostavno nije moguce. Ali, on je agresivno nastavljao s bujicom optužbi", pocela je pricu Puljanka, koja je na našoj fotografiji prepoznala osobu koja ju je prevarila u Zagrebu, kao i njegov automobil.

"U jednom trenutku rekao je da mora nekoga nazvati. Dok je telefonirao promatrala sam njegove bijele cipele i zlatni lanac te automobil za koji je on tvrdio da je skupocjen i da ce popravak retrovizora puno koštati. Dok je navodno mobitelom razgovarao s mehanicarom, glasno je ponovio cifru od 800 ili 1.000 kuna. Rekla sam mu da nemam toliko novca, a on je na to rekao da kako ga mogu tako ostaviti, da sam ga lupila i da ne mogu tek tako otici. Sve se to odvijalo brzo, on je brzo govorio i u jednom trenu sam cak pomislila da sam ga možda ipak udarila. Rekla sam mu da u novcaniku imam samo 200 kuna, da moram putovati do Pule i da nemam više novca. 'Samo to?' - pitao je, a onda sam se rasplakala", nastavlja prevarena Puljanka.

"Rekla sam mu da mi se takvo što nikada nije dogodilo, da je preda mnom dug put i da sam u šoku, a on se tada od agresivca pretvorio u osobu punu suosjecanja i rekao: 'OK, onda samo 200'. Dodao je još da neka pazim kako vozim. Trenutak kasnije cak je krenuo za mnom i potrubio mi. Vec nakon pet minuta bilo mi je jasno da me zeznuo."

Žrtve pripremaju zajednicku prijavu
"Ovo je nasilje. Ovo što je on nama ucinio pravo je nasilje. Nek' mu se konacno stane na kraj", rekla nam je jedna od onih žrtava koja je svoj slucaj prijavila policiji. Kako smo saznali, odredeni broj vozacica vec je stupio u medusobni kontakt te pripremaju zajednicku kaznenu prijavu.

Prevario i jednog vozaca
Jedan od rijetkih slucajeva u kojima je prevarant nasamario i vozaca zbio se sredinom kolovoza na pulskom Vidikovcu. Štoviše, u automobilu koji je presreo vozac golfa bila su dvojica muškaraca, a vozaca je po principu "oštecenog retrovizora" nasamario za 400 kuna. "Taj muškarac je simpaticni varalica, dobar psiholog i dobro je odradio posao. Po onome što ja sad citam u vašim novinama, siguran sam da je prevario stotine gradana", kazao nam je prijatelj oštecenog. (S. PERŠIC, M. VUKŠIC i M. KOŠTA; snimio M. MIJOŠEK)

CIJELI TEKST MOŽETE PROCITATI U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter