Osam tisuća ljudi pleše u Štinjanu

Osebujan DJ tandem na plaži u podne (M. ANGELINI)
Osebujan DJ tandem na plaži u podne (M. ANGELINI)

Podne u festivalskom kampu na Puntiželi i obližnjoj plaži najmirnije je razdoblje Dimensions festivala. Većina od 8.000 posjetitelja ovog festivala (Engleza, ali i, dosta Skandinavaca, Austrijanaca, Nijemaca, Talijana, "naših", uz ove godine porast broja Francuza) jučer se u to doba odmarala od duge i sadržajne prve festivalske noći, započete još u četvrtak popodne na punoj pozornici plaže uz odličan set Wyles & Simpsona.

Dok su detaljne sigurnosne provjere i upozorenja o zabrani unošenja i konzumiranju droga očite i ove godine, prizor na plaži iznova pokazuje nama čudnu sklonost posjetitelja (posebno Engleza koji dolaze s hladnijih oceanskih obala) da se više sunčaju, a daleko manje kupaju, unatoč sjajnoj plaži i optimalnoj temperaturi mora. Ovaj festival opravdano prati glas okupljališta kvalitetnih glazbenih izvođača raznih smjerova elektronske, ali i drugih žanrova glazbe, ali i upućene, educirane publike od Švedske preko Velike Britanije do naše regije, ali i muzikofila s drugih kontinenata. Stoga se, uz dobru zabavu, ipak razgovori prije ili kasnije vrate na glazbu.

Večeras od 02.30 do 4 sata nastupa jedan pod začetnika techno glazbe Juan Atkins, a recimo i da od 23 do 24 sata te ponovno od 04 do 05 sati u Noah's Ballroomu nastupa pulski DJ Borut Cvajner. Glavna festivalska zvijezda, rodonačelnik funka George Clinton iz Parliament-Funkadelica, nastupa sutra, zadnje festivalske večeri, od 21.45 do 23.45 sati na glavnoj pozornici "The Clearing". Nakon Clintona, na istoj pozornici, dvosatni set ima Moodymann, poznati techno/house glazbenik iz Detroita.

Malo glazbeno čudo: 15-godišnji hrvatski DJ i producent!

Vrijedi izdvojiti da je prve večeri, u četvrtak od 20 do 22 sata na pozornici Noah's Ballroom, kao najmlađi izvođač na festivalu, nastupio Viatori, malo glazbeno čudo iz Hrvatske. Ovaj 15-godišnji DJ i producent iz Ivanić Grada dio je zagrebačke audio-vizualne udruge CFSN (Confusion) koja se već 13 godina bavi promicanjem novih glazbenih pravaca elektronske glazbe. Viktor Viatori glazbom se počeo baviti već s 11 godina, kada je otkrio interes za elektronsku glazbu, a zatim otkrio glazbene alate kojima je počeo producirati svoju glazbu. Kao utjecaje navodi Disclosure i Dalea Howarda, a većinom objavljuje deep house glazbu. (Zoran ANGELESKI, snimio Manuel ANGELINI)

 


Podijeli: Facebook Twiter