Osam tisuća ljudi iz cijelog svijeta plesalo na Dimensionsu


Danas je u ranim jutarnjim satima, nastupom Motor City Drum Ensemblea na glavnoj pozornici 'The Clearing' (riječ je o projektu melodičnog i plesnog njemačkog house DJ-a i producenta Danila Plessowa) završilo peto izdanje Dimensions festivala, na kojem je od četvrtka na i uokolo štinjanske tvrđave Punta Christo nastupilo stotine DJ-eva, bendova, producenta. Nešto ranije na istoj pozornici, termin od 23 sata do ponoći bio je rezerviran za udarno ime posljednje festivalske večeri; australski future-soul kvartet Hiatus Kaiyote.

Egzotične zemlje

Ovo obljetničko izdanje obilježio je prošle srijede koncert otvorenja kultnog britanskog sastava Massive Attacku u rasprodanoj pulskoj Areni, a možda i više prethodni raritetan koncert recentne svjetske jazz zvijezde, američkog saksofonista Kamasija Washingtona i njegovog orkestra, koji su predstavili dio super hvaljenog debitantskog trostrukog albuma "The Epic".

Od britansko-hrvatskih organizatora jučer smo saznali da je ovogodišnji Dimensions festival okupio oko 8.000 posjetitelja. Najveći broj njih, 40 posto, je iz Velike Britanije, no zanimljivo je da veliku većinu preostalih 60 posto čine Francuzi, a slijede ih Nijemci, Australci, Irci, Nizozemci, Talijani, Švicarci, Belgijanci, Amerikanci, Španjolci, Hrvati i posjetitelji iz regije, te manji broj posjetitelja iz nama egzotičnih zemalja poput Trininad i Tobaga, Mauritanije, Mozambika, Guadalupe, Samoe te Ekvadora i Kostarike. Premda još nemaju konačnu brojku, organizatori ističu da je, u odnosu na dosadašnja četiri izdanja, na ovom festivalu bilo najviše domaćih i regionalnih posjetitelja, kao i domaćih i regionalnih glazbenika. Još veća posjećenost očekuje se na predstojećem Outlook festivalu koji počinje u srijedu na istim lokacijama.

Dok je druga večer, u petak, bila u znaku živih svirki i live nastupa - na glavnoj pozornici nastupili su eksperimentalni elektronski/jazz-fusion sastav Moritz von Oswald Trio, s jednim od začetnika 'afro beata' Tonyem Allenom na bubnjevima, a zatim jedan od headlinera čikaški pionir housea Larry Heard aka Mr. Fingers, a na drugim pozornicama jaka house i techno imena Tama Sumo, Marcel Dettmann, Richie Hawtin, Rodhad, u subotu je mnoštvo ispred glavne pozornice rasplesao Octane One, američki plesni projekt braće Burden. Domaće snage Sirupa i regije (Vitanov & Ognjem, Mislav & Pytzek, Ali Güney & Damir Zekiri, Arsen Pavešić, Bebetto i Borut Cvajner) nastupile su tijekom cijele noći na najmanjoj, ali atraktivnoj pozornici 'Noah's Ballroom' . (Zoran ANGELESKI, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter