Osam posto djece alergicno na hranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jedno od 12 djece u SAD-u može patiti od alergije na hranu, a više od trecine imat ce jake alergijske reakcije, navodi novo istraživanje. Najcešce su alergije na kikiriki, mlijeko i školjke, piše u studiji objavljenoj u uglednom casopisu Pediatrics.

"Nadam se da ce ovo istraživanje otvoriti svijest koliko su alergije na hranu sveprisutne i koliko mogu biti ozbiljne, te ce rezultirati kvalitetnijim protokolima u školama i ostalim aktivnostima u kojima djeca sudjeluju", kaže autorica studije dr. Ruchi Gupta sa Sveucilišta Northwestern u Chicagu.

Prethodne su studije procijenile da je izmedu dva i osam posto djece u SAD-u alergicno na hranu. Dr. Gupta i njezine kolege anketirali su reprezentativni uzorak od gotovo 40.000 odraslih Amerikanaca koji imaju dijete mlade od 18 godina.

Rezultati su pokazali da je u osam posto djece, odnosno gotovo šest milijuna djece u SAD-u dijagnosticirana alergija na hranu ili uvjerljiv simptom koji pokazuje alergiju. Najcešci uzroci su bili kikiriki, mlijeko i školjke.

"Jedno je od naših velikih otkrica je da je dvoje od petero djece imalo teške alergijske reakcije odnosno alergije opasne po život", kaže Gupta za Reuters. Ozbiljne alergijske reakcije bile su primijecene kod vece djece, vjerojatno zato što roditelji pomnije prate manju djecu kako se potencijalna alergija ne bi aktivirala.

Iako su utvrdili da su alergije hranom sve cešce, znanstvenici nisu sigurni što je razlog. Gupta pretpostavlja da poticaj daje nešto u okolišu.


Podijeli: Facebook Twiter