Osam pazinskih dokumentaraca danas u Puli

Kadar iz jednog filma
Kadar iz jednog filma

Osam kratkometražnih dokumentarnih filmova - ostvarenih na trodnevnoj radionici Pulske filmske tvornice 3. Production In u Pučkom otvorenom učilištu u Pazinu od 21. do 23. listopada - bit će prikazano večeras u 20 sati u Klubu PFT-a. Moderator će biti Marko Zdravković-Kunac, a ulaz je slobodan.

Zanimljive teme

Trodnevni Production In bio je namijenjen mladim osobama, dobi od 15 godina na više, a premijera realiziranih radova bila je organizirana posljednjeg dana besplatne radionice u pazinskom buffeu Bunker.

U sklopu radionice Anđela Antičević je snimila dokumentarac "Pazi se Pazine, jesen je iza ugla…", u kojemu glavna glumica, jesen, sijući kestenje gradom, blagoslivlja Pazin. U "Cirkusu" je Ivan Fabris iz Kringe istražio je li cirkus pozitivan fenomen ili nije i kome je zapravo namijenjen.

Gljivarska izložba koja je tijekom vikenda održana u Pazinu, nadahnula je Luku Gjurića koji u "Gljivama" ispituje sugovornike o njihovim favoritima i razlozima koji su ih privukli gljivarstvu. Među njima je i jedan koji je otkrio sasvim novu gljivu.

"Štorija Mateta Istrijana" Marine Jašić je zapravo štorija none Pine, koja ju je već toliko puta prepričavala da je na kraju urimljena. Berto Lušetić je u izuzetno duhovitom i zabavnom filmu "Ča se govori o jami?" kombinirao legende o Jami i šaljive slike kojima ih vizualno komentira, dok "Priče iz Bunkera" Ane Mendice približavaju ljude koji zalaze u taj kafić.

Vizualno snažno

Ispričana isključivo putem njihovih nogu, "2 i 25" Damjana Orepića je stilizirana i vizualno snažna priča o odnosu cure i dečka. "Ruke" Antee Zelić posvećene su ritualu ispijanja kave, a putem jednostavne radnje autorica spaja raznovrsne misli, ljude, situacije i energije. Dok je većina polaznika iskoristila snimatelje koje su imali na raspolaganju, Luka Gjurić i Berto Lušetić snimali su kao samostalan tim.

Voditelji radionice bili su producent i montažer Marko Zdravković-Kunac, fotograf i snimatelj Borna Elwazir te montažer i snimatelj Martin Bastjanić, a sastojala se od tri dijela - razrade ideje i scenarija, snimanja i montaže. Cilj je bio realizirati više kratkometražnih autorskih dokumentaraca na temu "Slike grada".

Prva dva izdanja radionice održana su na festivalu Dani Veloga Jože u Motovunu, gdje je realizirano ukupno 16 igranih, dokumentarnih i eksperimentalnih filmova. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter