Osam ministara tuži premijera Federacije BiH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osam ministara u vladi Federacije BiH, za koje je jučer premijer Nermin Nikšić zatražio smjenu, podnijeli su jučer protiv njega kaznenu prijavu županijskom sarajevskom tužiteljstvu zbog jednostrane odluke da odgodi održavanje sjednice skupštine i ne dopusti izbor novoga vodstva Razvojne banke Federacije BiH, objavilo je sarajevsko Oslobođenje.

U prijavi koju su podnijeli ministri iz SDA-e, Narodne stranke Radom za boljitak i HSP-a, koji su i članovi skupštine Razvojne banke se pojašnjava da je Nikšić zlorabio službeni položaj i ovlasti omogućujući produljenje mandata aktualnom direktoru banke Ramizu Džaferoviću.

Ministri su također zatražili od općinskog suda u Sarajevu izricanje privremene mjere da bi se Džaferovića onemogućilo u donošenju odluka do rješenja spora oko premijera Nikšića.

Premijer je donio jednostranu odluka kojom je kao predsjednik skupštine Razvojne banke FBiH 21. studenog stavio izvan snage odluku nadzornog odbora banke i produžio mandat upravi s Ramizom Džaferovićem na čelu.

On je preuzeo nadležnost Nadzornog odbora banke te je Džaferoviću omogućio nastavak mandata na mjestu direktora banke.

Prethodno je Džaferović optužio ministre iz redova SDA-e da su tražili isplate kredita kompanijama povezanim s tom strankom da bi sanirali dugovanja.

Mediji su navodili da se Razvojna banka, koja je u vlasništvu Federacije BiH, koristi za namještanje kredita, posebice stranačkim dužnosnicima i njima bliskim tvrtkama. Zbog prijepora oko promjene na čelu banke, osam ministara iz reda SDA-e, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak blokirali su rad vlade Federacije BiH.

Premijer Nermin Nikšić, koji je član SDP-a BiH, pokrenuo je jučer zbog toga inicijativu za smjenu ovih osam ministara te je o tome izvijestio predsjednika Federacije BiH Živka Budimira. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter