Osam kandidata za novog pučkog pravobranitelja

Aktualnom pučkom pravobranitelju Jurici Malčiću mandat istječe u prosincu ove godine (Arhiva)
Aktualnom pučkom pravobranitelju Jurici Malčiću mandat istječe u prosincu ove godine (Arhiva)

Saborski Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina obavio je razgovor s kandidatima za pučkog pravobranitelja. Naime, aktualnom pučkom pravobranitelju Jurici Malčiću mandat istječe u prosincu ove godine.

Ukupno je saslušano osam kandidata, među njima i Malčićev zamjenik Dejan Palić, Marta Vidaković Mukić koja je tu dužnost obavljala od 1996. do 2004., savjetnica u Uredu pučkog pravobranitelja Silvija Arko Gorski, aktualna pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, odvjetnik i nekadašnji zastupnik HSLS-a Marko Lapaine, sutkinje Lana Peto Kujundžić i Renata Žličarić, te odvjetnica Marija Pujo Tadić.

Predsjednik Odbora Furio Radin najavio je kako će Odbor danas izaći sa svojim mišljenjem o predstavljenim kandidatima. U natječaju za Malčićevog nasljednika traži se da zadnjih pet godina nije bio pripadnik političke stranke, da je pravnik, da "u javnosti uživa ugled visokih moralnih načela i zaštitnika i promicatelja ljudskih prva i sloboda", te da ima najmanje 15 godina radnog iskustva u struci.

Pučki se pravobranitelj bira po novom Zakonu o pučkom pravobranitelju donesenom u lipnju ove godine, a birat će ga većinom glasova zastupnici u Hrvatskom saboru, na vrijeme od osam godina uz mogućnost reizbora. (Z. C./Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter