Osam godina za "Sedamdeset i dva dana"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon jutarnje projekcije za novinare, ekipa filma "Sedamdeset i dva dana" Danila Šerbedžije predstavila se novinarima u festivalskom centru Circolu. Voditelj konferencije za novinare bio je Hrvoje Pukšec, glasnogovornik festivala, koji je od Šerbedžije mladeg želio doznati koliko je dugo nastajao njegov film.

- Scenarij sam napisao još 2002. godine, dakle za realizaciju filma trebalo mi je punih osam godina. Film je baziran na istinitoj prici koju sam cuo u vojsci i koju je ispricao jedan Crnogorac. On je živio zajedno s ocem, stricem i rodakom, no nitko od njih nije radio, vec su, kako je on to rekao, pazili da baba ne umre. Ja sam tu pricu prebacio u Liku i pitao se što bi se dogodilo da baba zaista umre, kazao je Šerbedžija.

Jednu od glavnih uloga u filmu igra Rade Šerbedžija, koji je kazao da mu nije bilo teško slušati naredbe svog sina.

- Danilo i ja radili smo na više zajednickih projekata i imamo dobru interakciju. Kada sam prvi put suradivao s njim, iznenadilo me koliko ima energije. Mi zapravo i nemamo onaj arhetipski odnos otac/sin, drugari smo, a na filmu sam bio samo dio ekipe, kazao je Šerbedžija.

Glumica Mira Banjac je kazala da joj je jasno da se niti jedna glumica ne otima za ulogu babe, no kada je procitala scenarij i vidjela da u filmu postoje cak dvije babe, zamolila je Danila Šerbedžiju da ih odglumi obje.

- Snimanje je proteklo naprosto carobno, sve je funkcioniralo kao na hollywoodskom setu, kazala je Banjac.

Krešimir Mikic je kazao da je tijekom snimanja osjecao strahopoštovanje prema glumcima s kojima je suradivao, pogotovo prema Dejanu Acimovicu, koji je njegov glumacki uzor. Istog je tona bila i pohvala koju je kolegama uputio Živko Anocic, a zahvalio im je na injekcijama samopouzdanja. Producent filma Ivan Maloca napomenuo je da je film nastao kao svi hrvatski filmovi - hobisticki.

- Nažalost, niti jedan hrvatski film nije napravljen na poštenoj produkcijskoj razini. Moraju se raditi kompromisi, a oni se u konacnom proizvodu itekako osjete, zakljucio je Maloca.



Zlatko Vidackovic, umjetnicki ravnatelj festivala, na konferenciji za novinare predstavio je i clanove ocjenjivackog suda Nacionalnog programa u sastavu: redatelj Bogdan Žižic, glumica Suzana Nikolic, glumac Špiro Guberina, inženjer postprodukcije Dado Valentic i filmolog Krešimir Mikic te ocjenjivackog suda Medunarodnog programa koji sacinjavaju: Elvis Lenic, Mario Kozina i Tomislav Kurelec.

Predsjednik suda Nacionalnog programa Bogdan Žižic je kazao da je žiri generacijski raznolik te da ce mlade kolege možda imati više senzibiliteta za neke filmske novine. Elvis Lenic, predsjednik žirija Medunarodnog programa, istaknuo je raznolikost filmova u tom programu - od art-filmova, koje je publika mogla pogledati u ležernoj atmosferi Kaštela, do hollywoodskih blockbustera koji se prikazuju u sklopu Popularnog programa u Areni.


Podijeli: Facebook Twiter