Osam godina poreckim uzgajivacima trave

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nepravomocnom presudom sudskog vijeca kojim je predsjedala sutkinja Županijskog suda u Puli Gabrijela Marceta  Branko Jadrošic (49) zbog jednog produljenog kaznenog djela uzgoja i držanja marihuane radi preprodaje osuden je na dvije godine zatvora.

Njegova supruga Miranda (50) zbog uzgoja marihuane na kaznu od šest mjeseci, koja joj je zamijenjena 60-dnevnim radom za opce dobro na slobodi. Ako u roku od jedne godine ne odradi tih 60 dana Miranda Jadrošic bit ce poslana na izdržavanje šestomjesecne zatvorske kazne.

Njihov sin Rene Jadrošic (27) je zbog jednog produljenog kaznenog djela posjedovanja marihuane radi preprodaje osuden na tri godine i cetiri mjeseca zatvora, dok je Franko Matoševic (24) zbog posjedovanja više od 2,7 kilograma marihuane radi preprodaje kažnjen s tri godine zatvora.

Supružnici Jadrošic na objavu presude došli su sa slobode dok su njihov sin Rene i Franko Matoševic dovedeni iz pritvora. No, nakon objave osudujuce presude sutkinja Marceta donijela je rješenje o ukidanju pritvora pa su ubrzo pušteni na slobodu. Prilikom izvršenja kazne uracunat ce im se vrijeme koje su proveli u pritvoru.



Branka Jadrošica optužnica je teretila da je 6. ožujka prošle godine u poreckoj policijskoj postaji imao vrecicu s 0,68 grama i kutijicu u obliku jajeta s 0,57 grama marihuane te da je od sijecnja do 7. ožujka lani u svom stanu zasadio 12 sjemenki marihuane od kojih je uspio uzgojiti 11 stabljika visine izmedu 12 i 18 centimetara, ukupne mase lišca 0,34 grama.

Njega i suprugu sud je proglasio krivima i jer su od proljeca do jeseni prošle godine u svom stanu u Porecu zasadili dvije sjemenke marihuane u vazu te ih potom njegovali dok nisu izrasle dvije stabljike visine oko pola metra. S tih su stabljika ubrali lišce ukupne mase 60,44 grama i spremili ga u vrecicu. Sud je jucer ujedno odbacio optužbu protiv Jadrošica da je 7. ožujka u drvenom okviru obješenom na zidu u posjedu imao paketic s 1,2 grama marihuane.

Njihov sin Rene krivim je proglašen jer je na poreckoj rivi sredinom veljace 2010. godine od Franka Matoševica za nagradu od 2.000 kuna preuzeo torbu s više od 2,7 kilograma marihuane te je sakrio na tavan kuce u kojoj živi s roditeljima. Sud je utvrdio da je Rene od srpnja 2009. do 16. svibnja 2010. godine u Porecu u najmanje pet navrata prodavao marihuanu Ivanu Užili u kolicinama od 7 grama za 200 kuna te da mu je od 15. do 16. svibnja kod pizzerije Stari Saloon predao jednu vrecicu s 9,6 grama marihuane za 300 kuna.

Franko Matoševic, koji je bio cetvrtooptuženi u ovom postupku, krivim je proglašen za posjedovanje radi prodaje više od 2,7 kilograma marihuane, odnosno jer je od sredine veljace do 8. ožujka lani u stanu Renea Jadrošica držao torbu u kojoj se nalazila droga. U torbi je naime bilo više paketa s manjim i vecim kolicinama marihuane. Matoševica se teretilo i da je iz te torbe, pohranjene na tavanu Jadrošicevih, u dva navrata uzeo po smotuljak droge.

Svi okrivljenici osim Branka Jadrošica oslobodeni su troškova vodenja postupka jer su nezaposleni i bez imovine, a on, buduci da je zaposlen, vlasnik je stana i automobila, u tu svrhu mora izdvojiti tisucu kuna. Ujedno, sud je naložio da se Reneu Jadrošicu oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelom, u iznosu od 3.300 kuna. Zaplijenjena marihuana bit ce uništena. Svi okrivljenici, ali i državno odvjetništvo imaju pravo žalbe na ovu nepravomocnu presudu u roku od 15 dana od primitka. (Marica KOŠTA)


Podijeli: Facebook Twiter