Osam fotografskih vizija u Makini

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

FotoStarter, izložbeni projekt studentica i studenata Umjetnicke akademije iz Osijeka, u petak je predstavljen u pulskoj galeriji Makina.

Radi se o projektu koji se po osnovnoj ideji oslanja na Sarter izložbu iz 2009. godine, prikazanu u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Osijeku te u galeriji Kazamat. Nakon Osijeka izložba je prikazana u više gradova po Slavoniji te u rujnu ove godine u Zagrebu.

FotoStarter okuplja radove osam studentica i studenata svih godina akademije koje je izabrao docent Vladimir Frelih, voditelj Odsjeka za likovnu umjetnost. Na otvorenju izložbe Ferlih je napomenuo da studenti pokazuju svu širinu i potencijal medija fotografije, ali ga ne glorificiraju.



"Oni, svatko ponaosob, gotovo hrabro predstavljaju svoje umjetnicke pozicije, dovode sam medij na granicu tehnicke i estetske pretpostavke", kazao je Ferlih.

Serija fotografija Ane Petrovic okuplja pedeset portreta razlicitih osoba s istim imenom i prezimenom, dok se u svojim radovima Robert Fišer poigrava špijunkama i kljucanicama koji limitiraju njegovo polje vida i zovu na voajerizam.

"Acapulco nights", fotonovela Damira Lesingera, upozorava nas na zatrovanje suvremenog svijeta nepotrebnim podacima, a upaljaci u obliku pištolja cija je cijev pri paljenju uperena u pušaca Atile Adama podsjecaju nas na suicidalni paradoks uživanja u duhanskom dimu.

Josip Kaniža se predstavio svojim fotografijama otisaka frotaga na zidu, a Zrinka Botic je izložila ciklus Rigor Vitae u kojem okuplja zamrznute trenutke života.

Serija prikaza nazvana Cats, Sex & Nazis Dražena Budimira kombinira fotografiju jednog skucenog prostora (unutrašnjost automobila), simbole (krunice i križevi koji vise s retrovizora) i tekst na temu religije. Marija Mikulic Bošnjak izložila je fotografije koje prikazuju žene u seksualno nabijenim pozama, no oduzela im je glave, dakle osobnost.

Izložba FotoStarter u Galeriji Makina ostaje otvorena do 25. studenog.


Podijeli: Facebook Twiter