Osam dana kajakom od Prevlake do Savudrije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svega osam dana, 12 sati i tocno šest minuta bilo je potrebno Marku Demšaru i Dariju Roccu iz Zagreba da svojim kajacima u sklopu ekspedicije "Jadranom u dahu" preveslaju put od najjužnije tocke Hrvatske - Prevlake do najsjevernije - Savudrije. Time je ovaj dvojac postavio i novi rekord u preveslavanju Jadrana u kajacima koji su lani postavili Dragan Krajcar, Stipe Radelic i Domagoj Tonkovic. Njima je naime za istu dionicu bilo potrebno 12 dana, 10 sati i 40 minuta.

Dario Rocco, 37-godišnjak koji se bavi trgovinom, inace rodom iz Rovinja, veli da su se na ovaj pothvat odlucili prvenstveno iz dva razloga: - Inace se Marko i ja bavimo pustolovnim utrkama i ovog smo se puta željeli okušati u necemu novom. Bio nam je to zanimljiv izazov. Osim toga željeli smo srušiti i rekord koji je postavljen lani, kaže Rocco.

S Prevlake su krenuli 13. srpnja u ranojutarnjim satima, a rutu su završili osam dana kasnije u Savudriji, 21. srpnja u 17.09 sati. Rocco veli da su svakodnevno prelazili prosjecno 80-ak kilometara u kajaku.

Tijekom ekspedicije, zaustavljali su u raznim mjestima duž Jadranske obale da bi se odmorili te obnovili zalihe vode i hrane. Iako nisu imali u planu dodir s civilizacijom, Rocco veli da je civilizacija došla k njima. Kad bi u rijetkim prilikama pristajali u naseljena mjesta, ljudi bi ih isprva gledali s cudenjem, a kasnije su im nudili pice, hranu i zaklon od vjetra ili vrucine.

- Vec od pocetka nas je pratio jak vjetar koji nam je puhao u prsa zbog cega smo teže veslali. Kod Kornata nas je docekalo olujno jugo, što nam je isprva i odgovaralo jer nam je puhao u leda. Medutim, zbog jakog vjetra bili su veliki valovi. U jednom smo se trenutku cak našli i u središtu oluje gdje je kiša toliko jako padala da se nas dvoje nismo ni vidjeli, iako smo kajacima bili udaljeni dvadesetak metara, kaže Rocco, dodajuci da im je u takvim situacijama satelitska navigacija bilaa od velike koristi. Nakon oluje, nastavak ekspedicije pratilo je lijepo vrijeme.

Veli da im je najveci izazov bilo otvoreno more s kojim su se susreli tri puta. Teško je bilo i na Kvarneru gdje su im, osim valova i vjetra, probleme stvarala i pomorska vozila. Tog su dana momci odveslali 83 kilometra od Lošinja do Peroja. Ipak, najdulja dionica bila je od Salija na Dugom otoku do uvale Belavida na Lošinju kada su u 13 sati bez pauze preveslali 85 km.

Sada slijedi odmor, a vec se kuju planovi i za sljedecu pustolovinu. Željeli bi kajakom rijekama od Zagreba otici do sve do Crnog mora i vratiti se Egejskim natrag u Jadran.


Podijeli: Facebook Twiter