Osam ceških državljana poginulo u stravicnoj nesreci

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osam ceških državljana, medu kojima i vozac ceškog autobusa, poginulo je, dok ih je cak 43 što teško što lakše ozlijedeno u jednoj od najtežih prometnih nesreca koja se dogodila oko 3.45 sati na autocesti A1 Zagreb - Split kod tunela Krpani izmedu cvorova Gornja Ploca i Maslenica.

Autobus ceških registracijskih oznaka udario je u središnju zaštitnu ogradu i prevrnuo se na bok. Cetrdeset preživjelih zbrinuto je u Opcoj bolnici Gospic, dok je troje najteže stradalih i životno ugroženih helikopterom Hrvatske vojske prevezeno u Zagreb. Dvoje djece hospitalizirano je u KB Rebru, a preživjela Cehinja u KB-u Dubrava. Ceški turisti putovali su iz Brna na odmor u kamp Baško Polje pored Makarske.

Županijski centar 112 u Gospicu uzbunjen je u 3.49 sati dojavom o teškoj prometnoj nesreci s više mrtvih i ozlijedenih osoba, o cemu su žurno izvijestili ekipe hitne medicinske pomoci autoceste, Gospica, Benkovca, Otocca i Operativno-komunikacijski centar Policijske uprave licko-senjske.



- Dojavu o nesreci dobili smo u 3.49 sati od prolaznika s autoceste koji nam je javio da vidi tešku prometnu nesrecu, prevrtanje autobusa. Izvijestili smo Hitnu pomoc i OKC PU licko-senjske, a prve su stigle ekipe hitne pomoci i vatrogasaca stacionirane u tunelu Sveti Rok.

Izašle su sve interventne službe i sve raspoložive snage, pa tako i šest timova hitne medicinske pomoci s podrucja Like, Karlovca i Zadra. Svi su stigli unutar "zlatnog sata". Zajednicka akcija odradena je vrhunski, izjavio je Procelnik podrucnog ureda za zaštitu i spašavanje u Gospicu Joso Živkovic.

Ceški portal blesk.cz donosi izjavu ceškog turista koji se slucajno zatekao u blizini mjesta nesrece. S obitelji je, naime, putovao na odmor u Split te su se zaustavili na benzinskoj stanici kako bi napunili spremnik gorivom. Ubrzo su shvatili da se dogodila stravicna nesreca u kojoj su nastradali njihovi sunarodnjaci.

- Stigli smo na lice mjesta i bilo je užasno, prizor koji nijedan covjek ne želi doživjeti. Posvuda je bila krv, zbrka, dijelovi metala, plac, no zdravstvene su službe bile vrlo profesionalne. Ocito je da imaju jak turisticki promet i da su se navikli nositi s ovakvim situacijama, ispricao je turist i dodao: "Covjek se cijele godine veseli zbog tih nekoliko trenutaka na moru, a onda se dogodi ovakvo nešto". (Š. BRNCIC/Novi list)



Ministar zdravlja posjetio unesrecene


Rajko Ostojic posjetio je danas dvije ozlijedene ceške djevojcice, 14-godišnjakinje, od kojih je jedna cijelo vrijeme bez svijesti i na operaciji je, dok je druga stabilno i ceka operaciju te razgovarao sa 60-godišnjom Cehinjom koja ima niz fraktura kostiju, ali nije u životnoj opasnosti.

Ministar Ostojic izvijestio je da je teško ozlijedena 14-godišnja djevojcica operirana u KBC-u Zagreb.

"Rijec je o djevojcici koja je cijelo vrijeme bez svijesti s traumama i glave, prsnog koša i trbuha te nizom fraktura kostiju", rekao je ministar Ostojic za Dnevnik RTL-a, dodajuci da su na operaciju došli svi naši vodeci kirurzi i traumatolozi, djecji kirurg te vaskualrni i abdominalni kirurg jer je "situacija vrlo delikatna".
Kazao je i kako je razgovarao s njezinom sestrom koja ima frakturu noge i koja je stabilno, te takoder ide u operacijsku dvoranu.

Ministar zdravlja je takoder izvijestio da je ranije u Gospicu razgovarao sa svim stradalim putnicima ceškog autobusa jer je s njima bila i ceška konzulica te kako je medu njima bio strah, zebnja i briga o bližnjima. (H)


Podijeli: Facebook Twiter