OŠ Vidikovac: Učitelji će u razrede s iPadovima

Škola Vidikovac je prva u Hrvatskoj po informatizaciji (Arhiva/S. MILJEVIĆ)
Škola Vidikovac je prva u Hrvatskoj po informatizaciji (Arhiva/S. MILJEVIĆ)

U Osnovnoj školi Vidikovac jučer je učiteljima podijeljeno 46 iPadova, te su Appleovi edukatori odradili prvu prezentaciju za učitelje koji će ih koristiti već s prvim danima rujna. Time će zapravo uobičajene dnevnike zamijeniti suvremenijim inačicama.

Osim toga, škola je dobila i devet pametnih ploča koje koristiti svi razredi, od prvog do osmog i time je zapravo postala informatički najopremljenija škola u Hrvatskoj.

- U Hrvatskoj postoje škole koje već imaju i tablete i pametne ploče, ali je to uvijek ograničeno ili samo na osme razrede ili na više razrede, nitko nema obuhvaćene sve generacije, odnosno i više i niže razrede. Po tome smo jedinstveni u Hrvatskoj i zahvaljujući činjenici da nikoga nismo izostavili te da uvijek krećemo od najmlađih do najstarijih uzrasta, to nam je priskrbilo titulu informatički najopremljenije škole u državi, istaknuo je ravnatelj OŠ Vidikovac Dragutin Pavlić.

Naglasio je da je ova donacija vrijedna 300-tinjak tisuća kuna, a omogućili su je privatni donatori; dvije trećine iznosa osigurala je obitelj Floričić, pametnu ploču i klima- uređaje obitelj Mačešić Biscuoli, a preostali iznos osigurala je škola.

- Riječ je o najkvalitetnijim tabletima za koje su djelatnici prošli prvi dio obuke 17. kolovoza, a sada i obuku upravo s Appleovim edukatorima. U konačnici, krajem kolovoza imamo i posljednju u nizu edukacija za vođenje e-dnevnika.

Korištenjem iPada zapravo se u potpunosti rješavamo administracije, ali ćemo na posljednjoj edukaciji zapravo vidjeti sve mogućnosti. Posebno će se educirati razrednici, a posebno ostali učitelji. Naime, svaki razrednik imat će uvid u sve predmete učenika u svom razredu, a ostali profesori samo za predmet koji predaju. Time se zapravo postiže da učitelji što objektivnije ocjenjuju djecu.

Također, program će imati opciju obavještavanja nastavnika da učenika, ukoliko je odgovarao hrvatski prvi sat, a učitelj fizike ga želi ispitati treći sat, obavijesti da je taj učenik već ispitan i da prema Pravilniku o ocjenjivanju više ne može odgovarati.

U konačnici, roditelji će dobivati sve ocjene na uvid, ali tek nakon proteka 48 sati otkad je učenik dobio ocjenu. To je zato da se učeniku omogući da sam roditelju priopći ocjenu, a roditelj će to nakon 48 sati moći i provjeriti, iznio je neke od prednosti informatizacije škole ravnatelj Pavlić.

Dodao je da su lani četiri škole u Hrvatskoj eksperimentalno koristile tablete i očekivalo se da će roditelji biti manje zainteresirani za dolaske u školu kada imaju ocjene na uvidu, međutim, kaže ravnatelj, dogodilo se upravo suprotno - porastao je interes roditelja za dolaskom u školu i dobivanjem dodatnih informacija.

Govoreći o pametnim pločama, ravnatelj Pavlić naglasio je da su prije imali jednu u učionici informatike, a da su sada dobivene namijenili po jednu u svakoj učionici nižih razreda gdje se izmjenjuju različiti uzrasti te po jednu za učionicu engleskog, biologije, povijesti, geografije i matematike. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter