OŠ Veli Vrh za buducnost

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zasigurno najljepša škola u Hrvatskoj, ona na Velom Vrhu, u ponedjeljak ce otvoriti svoja vrata, no vec ove subote moci ce je razgledati i svi zainteresirani gradani od 17 do 19 sati, uz pratnju strucnih osoba.

Zdanje ima ukupno 7.800 cetvornih metara, a sastoji se od cetiri objekta: onog na 1.300 kvadrata namijenjenog razrednoj nastavi, od objekta namijenjenog predmetnoj nastavi (od 5. do 8. razreda) na 2.300 kvadrata, trodijelne sportske dvorane od oko 1.900 kvadrata te dijela gdje su društvene prostorije: u suterenu kuhinja, u prizemlju marendarij, a na dva gornja kata zbornica, uredi i knjižnica s racunalnom sobom.


Ante Glavaš, voditelj projekta u ime zagrebacke firme Strabag, kaže da svaki kat ima posebne sanitarne cvorove, pa i one namijenjene osobama s invaliditetom, kojima su na raspolaganju i liftovi u tri objekta te posebna rampa, koja narancastim hodnikom vodi kroz dva kata sve do krova. Svaka ucionica razredne nastave u prizemlju ima izravan izlaz u okoliš.

Iako podovi izgledaju poput prefarbanog betona, Glavaš istice da se radi o posebnoj smjesi koja se razlije kao završni sloj i prefarba, ali u sebi sadrži toplinsku izolaciju. Za staklene stijenke, koje daju poseban ugodaj ovoj školi, korišteno je hi-low staklo da se smanje toplinski gubici. Tamo gdje je to bilo potrebno ugradeno je i sigurnosno staklo.

Svaka ucionica ima zaseban sustav hladenja, dok je centralno grijanje putem glavne kotlovnice, za pocetak predvideno na ulje, ali je obavljena i sva priprema da se prebace i na novi energent, zemni plin.

Objekti su povezani staklenim holom pa ucenici nece imati potrebu izlaziti vani, odnosno moci ce se kretati od objekta do objekta neoptereceni vanjskim vremenskim prilikama.

Sportska dvorana ima tri dijela koja se mogu odvojiti mrežom pa istovremeno mogu trenirati tri grupe ucenika. U podlozi dvorane je postavljen poseban drveni sportski pod. Cetveroredne tribine se teleskopski mogu pomicati.

U sredini ovih objekata, a na mjestu stare izgorene zgrade škole, nalazi se igralište koje se prostire na 1.200 kvadrata s amfiteatrom. U okruženju ima 60-ak parkirnih mjesta za potrebe škole, vrtica i mjesnog odbora. (S. ZRINIC TERLEVIC; snimio D. ŠTIFANIC)

CIJELU REPORTAŽU O NOVOJ ŠKOLI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter