OŠ V. Vrh: Obnovljiva energija iz solarnog suncokreta

Solarni kolektor pulske Osnovne škole Veli Vrh (Andreas KANCELAR)
Solarni kolektor pulske Osnovne škole Veli Vrh (Andreas KANCELAR)

Početkom pedagoške godine u dvorištu Osnovne škole Veli Vrh postavljen je takozvani solarni suncokret - solarni tracker uređaj koji se tijekom dana okreće za suncem i na taj način proizvodi obnovljivu energiju. Kako doznajemo od ravnateljice škole Karmen Kranjec, postavljen je u sklopu projekta koji je namijenjen edukaciji učenika o obnovljivim izvorima energije kroz suradnju s deset osnovnih škola u deset gradova, među kojima je i Pula.

Projekt je financiran donacijom HT-a, a osim Programa Ujedinjenih naroda za razvoj koji vodi projekt, u njemu sudjeluju još dvije nevladine organizacije - udruga DOOR (Društvo za oblikovanje održivog razvoja) i udruga Eko Kvarner.

U sklopu projekta u odabranim osnovnim školama uspostavit će se edukacija o obnovljivim izvorima energije kroz komunikaciju s nastavnicima, edukaciju učenika i predstavljanje edukacijskih materijala. Nastava se provodi u trećem razredu te kasnije nastavlja u prvom polugodištu sa šestim razredima kada se, u sklopu redovne nastave, uključuje i rad sa solarnim suncokretom. 

Svaki je suncokret snage 1000 Wati - površine fotonaponskih modula od po devet četvornih metara (tri puta tri metra) te je dovoljno velik da se vidi ne samo iz škole, već i s okolnih prometnica te na taj način privuče pažnju na solarnu energiju.

Prema projektu, solarni bi se suncokreti direktno spojili iza mjernog brojila u školama, a i time bi škola ostvarila manji račun za električnu energiju. Ta bi ušteda, u idealnim uvjetima, bila oko dvije tisuće kuna godišnje. Također, moguće je svaki pojedini suncokret nadograditi s dodatnim instaliranim kapacitetima.  Informacije o proizvedenoj električnoj energiji solarnog suncokreta prikupljale bi se i vodile na internetskom sustavu da bi se u svakom trenutku moglo točno vidjeti koliko je koji suncokret proizveo električne energije, potom koliko je time smanjena CO2 emisija ili pak zbrojiti energiju svih suncokreta zajedno. 

Nažalost, solarni panel za sada još uvijek nije u funkciji. Kako doznajemo do Kranjec, zbog procedure koja se mora ispoštovati te pronalaska načina kako ga spojiti na mrežni sustav škole. (Piše Borka PETROVIĆ; snimio Andreas KANCELAR)

CIJELI TEKST ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.

 

 


Podijeli: Facebook Twiter