OŠ Juršici i Divšici mijenjaju status?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prema prijedlogu izmjena pedagoškog standarda o kojem se upravo odlucuje u Saboru, da bi škola zadržala status maticne mora imati minimalno 150 ucenika, u protivnom postaje podrucna, što bi za posljedicu imalo ukidanje radnih mjesta ravnateljima, administrativnom osoblju, a djelomicno i nastavnom kadru.

Cak 219 škola u Hrvatskoj ima manje od 150 ucenika, no nece se svima ukinuti status samostalnih ustanova, objašnjavaju u Ministarstvu, znanosti, obrazovana i sporta. Izuzete su osnovne škole na otocima i u planinskim podrucjima, one za nacionalne manjine, odgojno-obrazovne ustanove za ucenike s teškocama te dislocirane škole. Status maticnih škola trebale bi zadržati i srednje škole za rijetka zanimanja, umjetnicke škole, kao i privatne.

U Istarskoj županiji je 20-ak škola s manje od 150 ucenika, a vecinom su to škole na talijanskom jeziku ciji status, dakle, ne bi trebao biti upitan. Takoder manje od propisanog broja ima i Škola primijenih umjetnosti i dizajna iz Pule koja bi trebala ostati maticna, kao i one koje provode poseban odgojno-obrazovni program poput Centra Lice Faraguna u Labinu ili pulska Škola za odgoj i obrazovanje koja broji oko 90 ucenika.

S druge strane, kriticna je situacija u manjim školama u seoskim sredinama. Medu 25 osnovnih škola ciji je osnivac Istarska županija status maticne najvjerojatnije ce izgubiti OŠ u Juršicima te ona u Divšicima koja bi potpala pod OŠ Vladimira Nazora u Krnici.

- Ucenici od 5. do 8. putovali bi u Krnicu, ali tek nakon što osiguramo kvalitetniji prijevoz. Bez obzira na mali broj ucenika, prijedlog je da se sacuva status maticne škole u Oprtlju jer spada u brdsko-planinsko podrucje, kao i OŠ "Ivan Goran Kovacic" u Cepicu, zbog kulture i jezika Istrorumunja, istice procelnik Mladen Dušman.(M. JERIN)

OVO JE SKRACENA VERZIJA CLANKA. VIŠE PROCITAJTE U TISKANOM IZDANJU OD CETVRTKA.


Podijeli: Facebook Twiter