Oronule fasade i odvoz smeća muči stanare starog grada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Gradskoj palači u utorak poslijepodne započela je prva ovogodišnja javna tribina o kreiranju proračuna za građane mjesnih odbora Stari Grad, Arena i Monte Zaro, a nešto kasnije i za Stoju. Na upite, prijedloge i primjedbe odgovarali su gradski pročelnici, direktori javnih gradskih poduzeća i ravnatelji gradskih ustanova. Najveći problemi stanovnika samog centra grada su oronule, pa stoga i potencijalno opasne, fasade te smeće.

Fasade padaju zbog vibracija

Raspravu je otvorila Ivana Softić, predsjednica MO-a Monte Zaro, upitom o planiranom uređenju Huguesovog parka (pored Elektroistre), no pročelnik za prostorno uređenje Giordano Škuflić odgovorio joj je da je projekt u početnoj fazi, jer da djelomična intervencija, poput zamjene rubnjaka ili postavljanja urbane opreme, bez prethodnog uređenja infrastrukture nema smisla. Odgovarajući na upit o postavljanju led rasvjete na gradskim usponima, pročelnik Škuflić je rekao da je zapelo na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa i da su putem MO-a željeli inicirati razgovor s "problematičnim suvlasnicima". Predstavnici MO-a odgovorili su mu i rekli da su oni na to bili spremni, ali da su od Grada čekali da im dostave taj popis ljudi, ali on nikada nije stigao.

Probleme s uređenjem prostora oko Arene i pripadajuće serpentine spomenuo je predsjednik MO-a Arena Klaudio Paljar te ujedno predložio da se dio od Šetališta Nella Milottija preko Valerijinog do Titovog parka pretvori u pješačku zonu i poveže s Kandlerovom ulicom, barem ljeti kada je tu najviše šetača. Nadovezala se i stanarka tog dijela grada Claudia Milotti i rekla da je to područje oko Arene najinteresantniji dio i za stanovnike Pule, ali i za brojne turiste koji dolaze u naš grad.

- Svi koji dođu naprave krug oko Arene, pa mislim da bi trebalo zaštititi ovo područje i pomoći stanarima upravo tih zgrada da ih urede. Drago mi je da je netko predložio da to bude pješačka zona, ali mislim da bi prije svega trebalo urediti taj dio. Prvenstveno mislim na oronule zgrade s kojih padaju komadi i zato su opasne za sve te šetače koji se nađu u blizini. Stanari bi bili krivi, ali ja mislim da treba razmišljati da i svi oni silni decibeli koji stižu iz Arene, štete ne samo Areni, već i našim zgradama. Kada stavite ruku na fasadu za trajanja koncerata, možete lijepo osjetiti kako vibrira. Pred tri godine pukla nam je i kanalizacija u zgradi, a iako nitko nije vjerovao, nitko nije mogao niti dokazati da to nije od tih istih vibracija. Kada je bio Outlook, padale su nam figurice u regalu?! Dakle, treba nam pomoći da uredimo fasade, ali mislim i da te decibele treba staviti u neke razumne granice, ako ništa, onda zbog samog Amfiteatra, zaključila je Milotti i zatražila da i taj dio grada uđe u prsten obuhvaćen projektom "Dolcevita" da mogu sanirati pročelja jer su suglasnosti za obnovu stanari potpisali prije dvije godine.

Pročelnica za kulturu Jasmina Nina Kamber, odgovorila joj je da su decibeli sigurno u dozvoljenim granicama o čemu računa vode policajci zaduženi za buku koji budu unutar Arene na svim tim događajima, te da konzervatori ne bi dali suglasnost za održavanje takvih manifestacija da dolazi do prekoračenja buke. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD ČETVRTKA


Podijeli: Facebook Twiter