Orlićeva "Želja za likovnošću" u Zavičajnom muzeju

Saša Nikolić i Vladimir Orlić na otvaranju izložbe (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Saša Nikolić i Vladimir Orlić na otvaranju izložbe (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Samostalnom izložbom slika pod nazivom "Želja za likovnošću", prvom samostalnom izložbom nakon dvadesetak godina, buzetski autor Vladimir Orlić predstavio je u Zavičajnom muzeju pravu malu retrospektivu, presjek dosadašnjeg rada. Očima javnosti izložio je 22 slike, pobrinuvši se za izbor radova nastalih u protekla dva desetljeća, različitih ciklusa i tehnika od crteža, akvarela, do laviranog tuša.

Orlić se likovnom umjetnošću, a napose slikarstvom, intenzivno, koliko mu to životne okolnosti dozvoljavaju, bavi još od srednjoškolskih dana.

- Posvećen je crtežu i akvarelu, a ponekad i nekoj srodnoj i prozračnoj likovnoj tehnici koje uporno i dosljedno koristi prema osobitom karakteru svakog pojedinog motiva. Tehnika i motiv, naravno, nisu u prvom planu, ali su u stalnom odnosu s njegovom osobnošću pa to prožimanje likovnog i osobnog također karakterizira i određuje njegovo stvaralaštvo, istaknuo je otvarajući izložbu kustos muzeja Saša Nikolić.

U radovima Orlića, prvenstveno u crtežima, rekao je Nikolić, često puta zamijetit će se ponavljanje istoga motiva koji on u daljnjem postupku nastajanja slike u akvarelu, temperi ili ulju, zahvaljujući svojim visokim estetskim kriterijima i stalnim kritičkim odnosom prema svojem radu, obogaćuje izražajnošću i kreativnošću.

- Vladimir Orlić nije profesionalni i nije akademski likovni umjetnik, te mu upravo njegov amaterizam i neopterećenost formama i kanonima, zadanim u klasičnom slikarstvu, dozvoljavaju da bez straha ili nelagode prikazuje i koristi iskustva i dosege majstora slikarstva koji su mu u mnogim njegovim ostvarenjima bili uzor i  svojevrstan motiv.

Tu sinergiju i isprepletenost omogućuju mu upravo njegov senzibilitet i likovna erudicija. Osjećajnost u stvaralaštvu s jedne i prikupljeno likovno znanje s druge strane, često puta znaju biti u prividnome sukobu koji autor slobodnijim pristupom motivu nastoji pomiriti i prepustiti se čistom užitku stvaranja, zaključio je Nikolić.

Rođen 1946. godine u Sovinjskom Polju pokraj Buzeta, Orlić je gimnaziju je pohađao u Bujama, gdje se zahvaljujući svome profesoru, kiparu Aleksandru Rukavini, ozbiljnije počeo baviti slikarstvom. Jedan je od osnivača grupe buzetskih likovnih stvaratelja na izložbama je prisutan još od 1969. godine. Do sada je sudjelovao na 20-ak skupnih izložaba, a ovo mu je peta samostalna izložba. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter