Orlić: "Oproštaj" preispituje duboke ljudske osjećaje

Elena Orlić (M. ANGELINI)
Elena Orlić (M. ANGELINI)

U sklopu Nacionalnog programa - Glavna sekcija u kinu Valli je jučer prikazan film "Oproštaj" redatelja Dana Okija. U filmu jednu od uloga tumači i mlada glumica iz Pule Elena Orlić.

- Oki je profesor na Umjetničkoj akademiji u Splitu pa me je na taj način primijetio i angažirao. Prvi put me angažirao za snimanje filma ''Predstava'', to je bilo na drugoj godini akademije, a prošle godine smo snimali ovaj film kao stručni dio nastave kolegija Gluma i režija na filmu i videu, kaže Elena Orlić.

- Kako biste opisali "Oproštaj"?

- To je film koji govori o mladoj aktivistici Nini koja u kriznom trenutku svojega života odlučuje prodati obiteljsku kuću, a istovremeno se bori sa zloćudnom bolešću izazvanom dugotrajnom izlaganju utjecaja azbesta. Osim o ekološkom problemu vezanom uz područje na kojemu leži nekadašnja tvornica azbesta, film preispituje i najdublje ljudske osjećaje te borbu između želja i dužnosti.

Počeli smo ga snimati prošle godine u travnju u sklopu praktičnog dijela nastave, snimanje je trajalo otprilike dva mjeseca, a osim studenata glume i režije u projekt je uključeno i nekoliko profesionalnih glumaca - mlada glumica Dea Andrea Mladinić koja igra ulogu Nine, Bruna Bebić Tudor koja u filmu igra njezinu majku te Leon Lučev koji igra liječnika.

- Kako je bilo raditi na filmu i koja je vaša uloga?

- Cijeli proces rada na filmu bio mi je izrazito uzbudljiv i poučan, atmosfera je bila odlična, a najviše mi se svidjelo to što radimo svoj studentski projekt prema zajedničkim idejama i afinitetima. Kroz cijeli proces prolazili smo uz pomoć i vodstvo profesora Okija - od smišljanja scenarija do kraja snimanja.

Bilo je lijepo to što smo film radili neovisno od većih produkcija pa smo samim time bili slobodni napraviti nešto po svom ukusu. Upravo zato je cijeli proces bio izrazito uzbudljiv i mislim da svi zajedno možemo biti ponosni na svoj rad, a nadam se da ćemo njime razveseliti i nadahnuti užu i širu publiku.

U ovom filmu igram doktoricu Lidiju, djevojku koja ima dvostruku muku - ona je Ninina doktorica, a ujedno i prijateljica te pokušava pomoći Nini, koja odbija njezinu pomoć. Osim što se Lidija nađe u problemu profesionalne prirode, ona privatno ima i ozbiljnijih dvojbi - ona je djevojka homoseksualne orijentacije koja živi sa svojom partnericom i taj segment života pokušava držati u tajnosti, što joj partnerica otežava pa se tako nađe rastrgana između osjećaja i straha od osude okoline.

- Je li u planu neki novi filmski projekt, ima li ponuda?

- Trenutno nemam nikakav filmski projekt u planu, zasad još nemam nikakvih ponuda, ali naravno voljela bih snimati što više, pogotovo s mladim i inovativnim ljudima.

- U Puli vas gledamo i u predstavi "Oštarica Mirandolina", ali da sad možete birati biste li više voljeli budućnost na filmu ili u kazalištu?

- Da, nedavno sam imala premijeru predstave ''Oštarica Mirandolina'' koja igra i dalje, a što se tiče budućnosti, ne znam, i kazalište i film imaju svoje čari. Rad na filmu i u kazalištu se međusobno dosta razlikuje, no ne bih se mogla odlučiti između ta dva svijeta, oba su mi podjednako draga i nadam se da ću imati dovoljno prilika da se realiziram na obje strane. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter