Orlić: Iz gušta pišem i osjećam se mlado

Zoran Filipović, Drago Orlić i Davor Šišović (Jurica PRODAN)
Zoran Filipović, Drago Orlić i Davor Šišović (Jurica PRODAN)

"Ona ni ja" naslov je trinaeste zbirke pjesama Drage Orlića koju je autor predstavio u porečkoj knjižnici. Pjesnik se kroz poeziju vraća slavljenju radosti života u kojem primarnu ulogu ima upravo eros.

- Svakoga od nas proganja eros, ljubav, nagon, a riječ je o jednoj jednostavnoj stvari koja se zove želja za razmnožavanjem. Ljudi bi o tome govorili, ali se, pogotovo tu kod nas u Istri, ne usude, zbog krijance, obitelji, Crkve, susjeda. Pisanje poezije je kao vođenje ljubavi. Činjenica je da je početak smišljanja pjesme najerotičniji dio tog procesa, a kasnija dorada više kao odrađivanje posla. Eros je nit vodilja naše i drugih vrsta, i dok postoji, mi ćemo ga tražiti. Netko je rekao da je čovjek mlad dok piše poeziju, a ja je iz gušta pišem i osjećam se mlado, kazao je Orlić.

Drago Orlić ugledni je porečki, istarski, hrvatski, mediteranski i europski pripovjedač, istraživač i pučke književne baštine, urednik nakladnik, novinar, satiričar, slikar i karikaturist, filmski scenarist, gastronom i štošta drugo, ali ponajprije pjesnik. Od pedesetak dosad objavljenih naslova, dobra polovica je upravo poezija.

- Odavno je eros međaš Orlićeve poetike, ali taj eros nije više kao prije, kod mlađeg Orlića, ekscesni poticatelj kreacije, već prije pravilo, prapočelo, temelj na kojem nastaje i kultura i umjetnost i gastronomija i graditeljstvo i politika, ali i svaki vid odmjeravanja snaga društvenih i socijalnih grupa, a pogotovo muškarca i žene, između kojih je po Orliću svaki, baš svaki odnos erotičan, rekao je urednik zbirke Davor Šišović koji je bio i moderator pjesničke večeri.

Zbirku je izdao zagrebački Zoro, sadrži osamdesetak pjesama napisanih slobodnim stihom, a zanimljivo je da su u cjelinu povezane tako što svaka sljedeća pjesma počinje zadnjim stihom prethodne. Naslov je trebao biti "Ni ona ni ja", jer se autor, prema svojim riječima, borio s knjigom oko naslova, ali je na nagovor urednika Šišovića i izdavača Zorana Filipovića promijenjen u dvosmislenu i pomalo provokativnu igru riječi. (J. PRODAN)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter