Orkestar nizozemskih studenata u katedrali

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ansambl studenata Bragi iz nizozemskog grada Groningena sinoć je održao gotovo dvosatni koncert u popunjenoj pulskoj katedrali. Ovaj koncert, u organizaciji profesora Branka Škare, poseban je po tome što je u Hrvatskoj praizvedena Elegija za trombon i orkestar skladateljice Anamarije Škara.

Bragi je najstarija i najveća glazbena studentska udruga u Groningenu. Ovo državno dotirano društvo, koje bilježi 130 godina djelovanja od osnutka 1882., čini oko 120 članova, podijeljenih u 3 sekcije: zbor a capella, veliki zbor i orkestar.

U pulskoj su katedrali prvi nastupili a capella zbor sa izborom djela Griffioena, Sweelincka, Parry Victorie, Gardnera i Ruttera, pod ravnanjem dirigenta Rein de Vriesa. Uslijedila je snažna izvedba III. stavka Stabat Mater A. Dvořáka koju su zajedno izveli zbor i orkestar, te su potom izveli raznovrsne i slikovite stavke S bavarskih dolina E. Elgara (Ples, Uspavanka, Istinska ljubav i Murnau).

Najvažnije djelo ove koncertne večeri bila je hrvatska praizvedba orkestralne Elegije za trombon i orkestar (I. Agitato, II. Tempo, III. Allegro) pulske skladateljice Anamarija Škara. Zanimljiva i dinamična kompozicija nadmeće trombon (solist Jeroen Prikkel) i orkestar kojim je dirigirao Pieter van der Wulp. Koncert su zaključili Dvořákovom Simfonijom br. 9 „Iz Novog svijeta“ (I.Adaggio – Allegro Molto, II.Largo i IV. Allegro con fuoco). (A. PERCAN)

                             


Podijeli: Facebook Twiter