Orijentalni plesovi čak 200 folkloraša

Članovi KUD-a "Plavi safir" iz Brčkog posebno oduševili gledatelje
Članovi KUD-a "Plavi safir" iz Brčkog posebno oduševili gledatelje

Bila je to po mnogo čemu posebna noć u Vodnjanu. U okviru Vodnjanskog ljeta održavale su se paralelno dvije manifestacije - na Narodnom trgu druga po redu Bošnjačka noć, a u Starom gradu Sajam starih zanata u organizaciji Ecomuzeja Istrian de Dignan - Istarsko iz Vodnjana, i sve to uz televizijski prijenos nogometne utakmice u kojoj je nastupila reprezentacija Hrvatske. Ipak mnogi su došli na popularnu Placu da uživaju u glazbi, ritmu, plesu i nošnjama što su prikazale folklorne skupine iz devet kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Orijentalni plesovi i šota

Manifestaciju su otvorili predsjednik Bošnjačkog KUD-a Vodnjan Bilal Pekarić i koreograf Almir Bektić, a sve nazočne je pozdravila dogradonačelnica Rosanna Biasiol Babić. Prvi su nastupili domaćini iz BKUD-a Vodnjan predstavivši plesove iz srednje Bosne. Folkloraši iz zagrebačkog KUD-a Bosna nastupili su s koreografijom "Na đerđefu vezak vezla Fata". Gledatelje su zadivili članovi labinskog Đulistana koji su izveli orijentalne plesove, a najveće oduševljenje izazvali su članovi KUD-a Plavi safir iz Brčkog koji su u dva nastupa predstavili turske orijentalne plesove i albansku šotu.

Tradicionalni istarski balun izveli su članovi KUD-a Vodnjan, dok su gosti iz HKUM-a Slavonija iz Jakšića kod Požege izveli pjesme i kola iz njihova kraja. Vrlo zanimljiva je bila i izvedba točke "Svadbena igra Bošnjaka" KUD-a Buzetski biseri. KUD Bosna Istarske županije iz Pule i Kršanski ljiljani predstavili su se sarajevskim gradskim plesovima. Zanimljivo je bilo vidjeti kršansku folklornu skupinu u kojoj su većinom mladi plesači, u dobi od šest do 17 godina, uz tek pokojeg iskusnijeg člana.

U kolu do duboko u noć

Igralo se i plesalo ne samo na pozornici, nego i oko pozornice gdje su mnoga djeca ali i odrasli neumorno plesali. Nakon što su sve folklorne skupine po dva puta nastupile tijekom noći, popularnim narodnim pjesmama i svirkom Drago Rivić, popularni Rile, natjerao je mnoge da se uhvate u kolo. Plesalo se do duboko u noć. (Anto BABIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter