Originalni radovi kao umjetničke memorabilije

Dio autora na otvaranju izložbe
Dio autora na otvaranju izložbe

U organizaciji Labin Art Expressa XXI, u galeriji Lamparna, otvorena je izložba MAPA, originalnih radova Katedre za slikarstvo Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Autori predstavljeni u mapi su, Ksenija Mogin, Marijan Pongrac, Zdravko Milić, Anton Vrlić, Damir Stojnić, Alan Alebić, Robert Mijalić, Domagoj Barić, Ljiljana Barković, Radovan Kunić, Mirna Kutleša i magistar povijesti umjetnosti Tomislav Čop s Filozofskog fakulteta koji ravnopravno sudjeluje u mapi sa svojim tekstom, odnosno predgovorom. "Likovna mapa se sama po sebi idejno odnosi na specifičan medij prikazivanja i sakupljanja djela vizualne umjetnosti zatvorene forme koja u svom prezentacijskom smislu funkcionira na način unikatne cjeline kao višedijelne slike.

I zaista, upravo se ovaj skup radova valja pojmiti kao takav zajednički rezultat dugogodišnjeg individualnog djelovanja navedenih autora. Njegovo formiranje i izrada predstavlja ostvarenje koncepta jednog od autora, Zdravka Milića, u prvom redu osmišljen kao primjer svojevrsnog oživotvorenja zajedničkog djelovanja i doprinosa članova Katedre za slikarstvo APURI pa time i Katedre same. Realizacija ovog projekta putem stvaranja originalnih radova zasnivana je na ideji umjetničke memorabilije koju će u konačnici svaki pojedini autorski izraz obogatiti na sebi svojstven način, ističe Tomislav Čop.

Mapa je sastavljena od 11 originalnih slikarskih i crtačkih radova na papiru, dimenzija 35x50 cm, u različitim tehnikama te predgovora. Tiskana je nakladi od 20 primjeraka, a realizirana tijekom 2014. i 2015. godine, a kompletirana u studenome 2015. Mapa je djelo Katedre za slikarstvo Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, a nakladnik je Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci. Izložba u galeriji Lamparna ostaje otvorena do 29. siječnja 2016. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter