Original Daytonskog sporazuma na Palama se nudio "na crno" za 50 tisuća eura

Maškare u Bujama (K. FLEGAR)
Maškare u Bujama (K. FLEGAR)

Originalni primjerak Daytonskog sporazuma koji je godinama smatran nestalim a pronađen je tijekom policijske racije na Palama u utorak bio je ponuđen na prodaju na "crnom" tržišu a preprodavac je za taj dokument tražio 100 tisuća konvertibilnih maraka (50 tisuća eura), podatak je kojega je u srijedu objavila policija Republike Srpske. 

Željko Kuntoš (48) s Pala kod kojega je pronađen originalni primjerak povijesnog sporazuma kojim je1995. godine okončan troipolgodišnji rat u Bosni i Hercegovine uhićen je nakon što je policija dobila dojavu kako on taj dokument planira preprodati pa su ga temeljem sudskog naloga uhitili a tijekom pretrage kuće u kojoj je živio otkrili su i primjerak sporazuma na kojemu su originalni potpisi nekadašnjeg hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića te predsjednika tadašnje SR Jugoslavije Slobodana Miloševića. 

Istragu o cijelom slučaju preuzelo je Tužiteljstvo RS-a koje tek treba utvrditi kako je točno Kuntoš pribavio primjerak Daytonskog sporazuma i kome on uopće pripada. 

Nakon uhićenja pojavila su se različita nagađanja jer nije jasno je li riječ o primjerku namijenjenom vlastima BiH ili pak Srbije s obzirom na to da ni u arhivama u Sarajevu niti u Beogradu takvog dokumenta nema. 

Svoj primjerak na sigurno je pohranila samo Hrvatska dok u slučaju BiH on nije stigao ni do jedne državne ustanove a u Srbiji pretpostavljaju kako je njihov primjerak "nestao" 2000. godine tijekom svrgavanja Miloševića s vlasti. 

Krešimir Zubak, nekadašnji član Predsjedništva BiH i sudionik mirovnih pregovora u Daytonu kazao je kako je začuđen da je nestali primjerak uopće pronađen na Palama.

"Veća je vjerojatnost da to nije naš Daytonski sporazum", kazao je Zubak kako ga citira "Dnevni avaz". 

Miro Lazović, predsjednik Skupštine BiH do 1996. godine i još jedan od živih sudionika mirovnih pregovora iz 1995. godine, također drži kako je vjerojatnije da je na Palama pronađen primjerak sporazuma namijenjen Srbiji. 

Takav zaključak izvodi iz činjenice da je Kuntoš bio vozačem Dragana Kalinića, bivšeg predsjednika parlamenta RS. 

Uz to Kuntoš je bio u Parizu kada je u prosincu obavljeno formalno potpisivanje dokumenta dogovorenog u Daytonu a tamo je boravio kao tjelohranitelj Alekse Buhe koji je tada bio na poziciji ministra vanjskih poslova RS. 

Neki mediji navode kako je Kuntoš još uvijek djelatni pripadnik MUP-a RS. 

Osim Hrvatske, BiH i Srbije po jedan primjerak Daytonskog sporazuma sačinjen je za vlade SAD, Njemačke, Francuske, Velike Britanije i Rusije čiji su čelnici bili svjedoci potpisivanja tog dokumenta. 

Izvornik na engleskom jeziku u slučaju BiH ima posebnu težinu jer je u sporazumu jasno istaknuto kako će u slučaju bilo kakvih prijepora oko sadržine i njezina tumačenja prednost nad formulacijama na bosanskom, hrvatskom odnosno srpskom jeziku imati upravo ona - na engleskom. 

Kada se u Sarajevu 2008. godine ispostavilo da ne znaju gdje im je originalni primjerk sporazuma čiji je jedan od aneksa i ustav te države bili su prisiljeni tražiti od Francuske da im pošalje ovjerenu presliku. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter