Orhideje Parka prirode Učka

Osnovci izrađivali plakate o orhidejama
Osnovci izrađivali plakate o orhidejama

U povodu Međunarodnog dana biološke raznolikosti i Dana zaštite prirode u Hrvatskoj te Europskog dana parkova, Javna ustanova "Park prirode Učka" u suradnji s Prirodoslovnim muzejom Rijeka, pripremila je prigodan program na temu "Orhideje Parka prirode Učka" za djecu područnih škola Lupoglav i Veprinac, članica Mreže škola Parka prirode Učka.

Učenici područnih škola, njih četrdesetak, zajedno s profesoricama, u Planinarskom domu na Poklonu pozorno su slušali jednosatno predavanje botaničara Slavka Brane koji je upoznao djecu sa zanimljivostima i značajkama orhideja kao i s vrstama koje su za svoj dom odabrale Učku i Istru. Nakon predavanja, edukatorice Parka prirode Učka održale su radionicu tijekom koje su učenici u grupama produbljivali svoje znanje, rješavali zagonetke i izrađivali plakate o orhidejama.

Orhideje svoje ime vuku iz grčke riječi orkhis. Rastu samo na onim mjestima koja ispunjavaju najstrože uvjete ekološke ravnoteže, na čistim i neometanim staništima, okružena posebnim gljivama u tlu i kukcima koje ih oprašuju.

Pretpostavka je da su se prve orhideje pojavile prije otprilike 20 do 30 milijuna godina. Pripadaju porodici Orchidaceae. Danas postoji oko 25.000 vrsta orhideja, a samo 2 posto raste u Europi. U Hrvatskoj je do sada zabilježeno čak 177 različitih vrsta i podvrsta, a na području Učke oko 40-tak različitih vrsta i podvrsta. Najčešće vrste u Parku prirode Učka su: pčelina kokica, kacigasti kaćun, mali kaćun, trozubi kaćun i majmunov kaćun.

Među orhidejama postoje i one poput roda kokica (ophrys) koje izgledom i mirisom svojih cvijetova oponašaju ženke različitih vrsta kukaca, kako bi privukle mužjake. Misleći da se radi o ženki, oni slijeću na cvijet orhideje u pokušaju parenja te ga tom prilikom oprašuju. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter