Orhelov "Hitac" u glavnom programu Montreala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriminalistička drama "Hitac" hrvatskog redatelja Roberta Orhela svoju će međunarodnu premijeru imati u glavnom natjecateljskom programu uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu, čije će se 37. izdanje, pod sloganom "Svijet je vaš", održati od 22. kolovoza do 2. rujna, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar (HAVC).

"Hitac" (2013.) je psihološka drama o dvije žene - policajki i studentici - čiji se životi isprepleću nakon slučajno ispaljenog hica, a glume ih Ecija Ojdanić i Iva Babić. Film je nastao u produkciji Kinorame i Hrvatske radiotelevizije, sufinanciran je sredstvima HAVC-a, a do kraja godine hrvatska će ga publika moći pogledati u kinima u distribuciji 2i Filma.

U program ovogodišnjeg festivala u Montrealu uvrštena su i dva kratkometražna hrvatska filmska uratka, "Ljepotan" redatelja Saše Bana i "I Love YU" redateljice Irene Škorić, koji će biti prikazani u programu "Fokus na svjetski film" (Focus on World Cinema). Glavne uloge u "Ljepotanu" odigrali su Nikša Butijer i Marina Redžepović, a govori o paru čija veza dođe u kušnju na snimanju jedne reklame. 

"I Love YU" Irene Škorić radnjom je smješten u Rijeku šezdesetih i sedamdesetih godina prošloga stoljeća te u današnje vrijeme, a lajtmotiv filma čini pjesma Dragana Stojnića "Bila je tako lijepa".

U filmu igraju Boris Pavlenić, Jelena Perčin, Lukrecija Brešković, Hrvoje Klobučar i Slaven Knezović.

Žirijem ovogodišnjeg izdanja Međunarodnog filmskog festivala u Montrealu predsjedat će Oscarom ovjenčani češki redatelj, glumac i scenarist Jiri Menzel. U dvanaest festivalskih programa bit će prikazana 432 filma iz cijelog svijeta, a zatvorit će ga 2. kolovoza novi film francuske redateljice Anne Fontaine "Adore", temeljen na noveli britanske nobelovke Doris Lessing "The Grandmothers". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter