Orhan Pamuk budi osjecaje u "Muzeju nevinosti"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Turski nobelovac Orhan Pamuk u Istanbulu je otvorio "Muzej nevinosti", neobican prostor posvecen likovima i predmetima iz njegovog istoimenog romana.

Osamdeset tri muzejske vitrine - po jedna za svako poglavlje romana objavljenog 2008. - posvecene su nemogucoj ljubavi Kemala, imucnog tridesetogodišnjaka koji uoci zaruka s djevojkom iz svoje sredine susrece siromašnu daleku rodakinju Fusun.

Ljubav prema Fusun pretvara se u fetišisticko obožavanje predmeta koji joj pripadaju, od naušnice u prvom poglavlju pa sve do proljetne haljine. No, muzej u staroj zgradi na europskoj strani Bospora nije tek marketinški trik.



- Pišuci roman skupljao sam predmete koje sam opisao u knjizi. Muzej nije ilustracija romana, a roman nije objašnjenje muzeja, ali su blisko povezani, objasnio je Pamuk predstavljajuci muzej.

Književniku koji je 2006. primio Nobelovu nagradu nije toliko zanimljiva priroda svakog izloženog predmeta koliko njegova sposobnost da probudi osjecaje.

- Citajuci knjigu sjecamo se osjecaja koje ona u nama budi. Cilj nam je bio stvoriti osjecaje slicne onima koje budi knjiga. Nisu bitne slavne stranice prošlosti, sultani ni veliki vojskovode, bitni su ljudi i njihovi predmeti.

Kažemo da je naš svakodnevni život castan i da naši predmeti moraju biti sacuvani - naše geste, rijeci, mirisi. Napokon, književnost i umjetnost pretvaraju poznati predmet u nešto neuobicajeno i neobicno, kazao je Pamuk.


Podijeli: Facebook Twiter