Orgulje s otoka uz Martu Musap i Simonea Vebbera

(V. HABEREITER)
(V. HABEREITER)

Sedamnaesto izdanje međunarodnog orguljaškog festivala Organum Histriae počelo je u petak u umaškoj župnoj crkvi  Marijina uznesenja, gdje su nastupili mladi i uspješni umjetnici, sopranistica Marta Musap i orguljaš Simone Vebber. Koncert naslovljen Orgulje s otoka, bio je u znaku djela Georga Friedricha Händela, te u manjem dijelu J. S. Bacha, Bernarda Pasquinija, Johana Jacoba Frobergera i Giovannija Benedetta Plattija.

Zadranka Musap, magistrica glazbe, pjevačica je bujnog glasa koja je ove godine pobijedila na natjecanju Mladi pjevač godine održanom u zagrebačkoj Mimari u organizaciji Koncertne direkcije. Vebber je pak višestruko nagrađivani talijanski orguljaš koji je prije nekoliko dana održao koncert u crkvi sv. Marka u Zagrebu. Diplomirao je orgulje, orguljsku kompoziciju i klavir na konzervatoriju Bonporti u Trentu, a osvojio je i prvu nagradu na pariškom natjecanju Orguljske improvizacije Saint-Maur, te prvu nagradu na Konzervatoriju u Trentu.

Organum Histriae je tradicionalno središnji događaj za ljubitelje orgulja i klasične glazbe, koji ovaj profinjeni instrument moćnog zvuka promiče u cijeloj Istri. Koncerti se nastavljaju u pulskoj katedrali 24. lipnja u 21 sat s "Orgulje za sve", na kojem će nastupiti poznati hrvatski orguljaš Alen Kopunović Legetin, a kraj je 25. lipnja u 21 sat u župnoj crkvi u Bujama, uz nastup gitarista Petrita Cekua i orguljaša Pavla Mašića. U sklopu festivala održat će se i orguljaški masterclass koji će u pulskoj katedrali voditi Ante Knešaurek i Pavao Masić. (V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter