Orguljaški koncert u subotu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ove godine se slavi deseta obljetnica donacije orgulja pulskoj katedrali, povodom cega ce se u njoj u subotu održati orguljaški koncert.

- Vecinu prošlog stoljeca katedrala nije imala adekvatne orgulje, no 2001. godine dobili smo instrument zahvaljujuci onima koji su prepoznali našu potrebu. Subotnjim koncertom na kojem ce nastupati orguljaš Norbert Düchtel i trubac Stefan Binder zahvaljujemo posebno onima koji su nam u tome pomogli, kazao je velecasni Vilim Grbac na konferenciji za novinare u župnom domu pulske katedrale.

Nekadašnje Callido orgulje koje su bile smještene u katedrali izgorjele u požaru 1923. te da su nove orgulje izradene u Luksemburgu 1974. godine. Za donaciju orgulja zaslužan je Kappelmeister Eugen Sagmeister, a taj pocasni gradanin Pule donirao je orgulje i Glazbenoj školi Ivana Matetica-Ronjgova i Sveucilištu Jurja Dobrile.

Koncert je najavljen za 20 sati, a ulaz je slobodan. Na repertoaru ce biti glazba kompozitora od baroka preko romantizma pa sve do 20. stoljeca - Haendel, Bossi, Albinoni, Guillmant, Reinberger, Liszt i Arutjunjan.

U ime suorganizatora koncerta Arene International, Tatiana Šverko Fioranti je napomenula da od ove godine u njihovom programu postoji i radionica orgulja te da na taj nacin žele mladim glazbenicima približiti taj instrument.

- U petak i subotu nastavit cemo s radionicama, i to za deset polaznika. Oni ce proci specificni repertoar koji se koristi pri studiju orgulja, kazala je Šverko Fioranti. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter