Orglice, cvitare i organići na gračaškom placu

U Fonticusu otvorena dokumentaristička izložba 'Kreativnost kao imperativ'
U Fonticusu otvorena dokumentaristička izložba 'Kreativnost kao imperativ'

Šezdesetak glazbenika, instrumentalista i pjevača iz svih krajeva Istre, ali i iz Hrvatskog primorja, Dalmacije i Slovenije nastupilo je na nedjeljnom susretu svirača na usnim harmonikama "Zasopimo na organić" u Gračišću, manifestaciji koja je uspješno dogurala do svog 22. izdanja. Kako je nedjelja bila dan izbora, umjesto gračaškog načelnika Ivana Mijandrušića koji se nije smio pojaviti za mikrofonom zbog predizborne šutnje, ulogu domaćina preuzeo je Daniele Pernić, glazbeni urednik na Radio Puli i dugogodišnji suorganizator ove jedinstvene manifestacije koju je utemeljio njegov otac Renato Pernić.

Solisti, dueti i orkestri

Pernić je uručio i jubilarne nagrade - nove usne harmonike - izvođačima koji su u Gračišću nastupili deset ili 20 puta. Nagradu za 20. nastup tako je primio Drago Draguzet, a za deset nastupa nagrađeni su Petar Škuflić, Ante Randić, Milan Čohilj Paladin, Josip Počekaj i Klaudio Valković. Svirač Klaudio Gržetić iz Pazina, dodajmo, jedini je koji nije propustio niti jedan nastup na gračaškom susretu - nastupio je na sva 22 dosadašnja susreta!

Od 30-a ovogodišnjih izvedbi ponajviše je bilo solističkih nastupa, ali i dueta i manjih sastava, a usna se harmonika kombinirala i s "velikom" harmonikom, bajsom, gitarom i drugim instrumentima ili pak s vokalnom izvedbom, bilo da je svirač organića pratio pjevača ili pjevače, bilo da je sam naizmjenično svirao i pjevao. U izvedbama su bili zastupljeni svi glazbeni stilovi i žanrovi, od raznih inačica istarske tradicijske glazbe, preko starogradskih pjesama i šlagera te popularnih glazbenih tema iz filmova, do rock'n'rolla i bluesa. Posebno su bili zanimljivi izvođači koji su predstavljali svoje autorske pjesme, a i tu je bilo zanimljivih i simpatičnih nastupa, od Predraga Ljune iz Labina koji je odsvirao i otpjevao "Labinjonski blues", do supružnika Dantea i Anite Marušić iz sela Marušići koji su izveli simpatičnu i veselu pjesmu "Pršut".

Od šlagera do bluesa

Kako je posljednjih godina gračaški "Zasopimo na organić" umrežen s još nekoliko sličnih manifestacija u regiji, iz slovenskog Mokronoga u goste je Gračišćanima došlo nekoliko sudionika tamošnjeg festivala "Ah, te orglice", pokazavši među ostalim i kako može zvučati orkestar od sedam usnih harmonika. Iz Zadra su gostovali izvođači iz udruge "Zvuci zavičaja" koja također organizira međunarodni festival svirača usnih harmonika. Budući da u Zadru usnu harmoniku nazivaju cvitara, možemo reći da je ovogodišnja gračaška manifestacija vrlo zgodno okupila organiće, orglice i cvitare u dvosatnom programu koji je mogao zabaviti sve generacije i ljubitelje svih glazbenih stilova. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter