Organum i Zlatni lav prividno prednjace

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istovjetan prošlogodišnjem je iznos koji je Istarska županija odlucila izdvojiti za korisnike proracunskih sredstava glazbeno-scenskih djelatnosti u ovogodišnjem Programu javnih potreba u kulturi - sveukupno 300 tisuca kuna, a isti su i oni koji prednjace u potpori - Identitet d.o.o. s Medunarodnim festivalom orguljske glazbe Organum Histriae te Inicijativa za promociju umjetnosti Mediterana za Medunarodni festival komornog teatra Zlatni lav u Umagu.

Ove manifestacije od Županije dobivaju 40 tisuca kuna potpore, dok ce tek 10 tisuca kuna manje pripasti pulskom OKUD-u "Istra" za organizaciju Medunarodnog susreta harmonikaša.

Ponavlja se i lanjska grupa korisnika po 15 tisuca kuna županijske podrške. Istarsko narodno kazalište-Gradsko kazalište Pula taj iznos prima za program Medunarodnog kazališnog festivala mladih, a Pucko otvoreno ucilište iz Poreca za koncertnu sezonu u Eufrazijani, koja ove godine obilježava 50. obljetnicu.

Turisticka zajednica Vižinade taj novac usmjerava Susretu puhackih orkestara Istre, dok ce to uciniti i novigradska Katedra Cakavskog sabora za glazbu za Susret hrvatskih pjevackih zborova.

Novi su korisnici ove stavke udruga Europski centar za kulturu koja je pokrenula i vodi rovinjski festival barokne glazbe BaRoMus; Udruga Carobnjakov šešir s Festivalom ulicnih carobnjaka te Pulska filmska tvornica koja potražuje potporu za svoj klub. Pripada im po 10 tisuca kuna, a toliko se ovim programom javnih potreba u kulturi dodjeljuje i poreckom POU-u za Medunarodno violoncelisticko natjecanje "Antonio Janigro" i Istarskoj glazbenoj sceni mladih za koncertni ciklus Vesna - glazbene mladice.

U tu skupinu spadaju i: udruga Pristojno društvo sa svojim Jazzbina Pula Jazz festivalom; KUD Šikuti Machine s Grillpeace Unitedom; udruga Tirena s kazališnim kampom u Pazinu; udruga Musicistra s glazbenim festivalom Terra Magica; Medunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu i pulska Zajednica Talijana s glazbenim radionicama Arena International. Najskromniji iznosi, oni po pet tisuca kuna, pripast ce Nataši Dragun za program "Flauta, sax&prijatelji" i KUD-u "Matko Brajša Rašan" za obilježavanje 60. godišnjice rada.

Podsjetimo, u stavci glazbeno-scenskih djelatnosti nisu programi i manifestacije od posebnog interesa za Istarsku županiju. Takvi se nalaze u najbogatijoj rubrici Kulturni programi - ostalo. Rijec je o: Zagrebackom plesnom ansamblu koji za 12. festival plesa i neverbalnog kazališta u Svetvincentu prima 200 tisuca kuna potpore; SAKUD-u Pula, kojem se usmjerava 150 tisuca kuna za nadolazeci 17. PUF, i Transhistria ensembleu kojem se dodjeljuje 80 tisuca kuna za program "Panphonia istriana".

Tu su i Ulysses teatar sa 70 tisuca kuna za ovogodišnji program; udruga Val kulture sa 60 tisuca kuna za Legendfest/Festival istarskih prica, legendi i mitova te Opcina Svetvincenat s Mediteranskim plesnim centrom i 50 tisuca kuna. Toliko pripada i udruzi Prosoli/Sveta glazba, odnosno njihovom Dvigrad festivalu.


Podijeli: Facebook Twiter