Organum Histriae: Barokne i rasplesane orgulje

Violinist Zdravko Pleše na 16. Organum Histriae
Violinist Zdravko Pleše na 16. Organum Histriae

Četvrti koncert 16. Međunarodnog festivala Organum Histriae posvećen je talijanskom majstoru, vrsnom violinistu i izuzetno plodnom skladatelju Arcangelu Corelliju. Uz veliku obljetnicu Wagnera i Verdija u 2013. glazbeni svijet ove se godine prisjeća prije 360. godina rođenog odnosno prije 300. godina umrlog Corellija.

Hommageom Corelliju pridružuje se i Organum Histriae i to programom kojeg će sutra navečer u crkvi Sv. Servula u Bujama predstaviti violinist Zdravko Pleše i Snježana Pleše Žagar. Koncert pod nazivom "Baroque organ" bit će sastavljen od izbora baroknih sonata, no one neće biti samo iz Corellijevog skladateljskog pera već i iz onih J. S. Bacha, G. Tartinija i G. Haendela.

Kroz Corellijevo djelo "Folies d' Espagne" (Varijacije za violinu i orgulje op. 5 br. 12), potom Haendelov "Koncert u A-duru" za violinu i orgulje, Tartinijevu "Sonatu za violinu i orgulje u g-molu", Bachovu "Sonatu za violinu i orgulje u e-molu" i za kraj ponovno Corellijevu "Gavottu" i "Gigueu", duo Pleše predstavit će pravi virtuozni barokni program na koncertu u Bujama s početkom u 21 sat.

Nakon sutrašnjeg koncerta u Bujama Organum Histriae se nastavlja i ujedno završava koncertom u Puli u srijedu 26. lipnja u katedrali pod nazivom "Dancing organ", s početkom u 21 sat. Nastupit će orguljaš Joe Kaplowitz, udaraljkaš Hrvoje Rupčić i trubač Branko Sterpin.

- Suradnja je započela na inicijativu organizatorice Ivane Kostešić, a pošto mi se projekt činio vrlo zanimljivim, odmah sam bio iznimno zadovoljan što ću sudjelovati u svemu tome. To je neobičan program, nešto posve novo, i raduje me što ću nastupiti s Brankom Sterpinom i Joeom Kaplowitzem.

To su izvrsni glazbenici, već smo nastupali zajedno u raznim formacijama, tako da se uvijek nanovo veselim suradnji. Svirala smo u raznim kombinacijama, ali nikada kao trio, što će biti nešto posve novo, kazao je popularni Hrvoje Rupčić.

Na naš upit o programu, rekao je da će glazba biti bazirana na jazzu i improvizaciji, da će to biti nešto novo, osvježenje, apsolutno prilagođeno ambijentu i karakteristici tih iznimnih crkvenih orgulja.

- To će biti drukčije negoli standardni jazz program, spoj tog prekrasnog zdanja i glazbe pružit će, nadam se, sasvim poseban ugođaj nazočnima, kazao je Rupčić.

Na programu pulskog koncerta naći će se skladbe kao što su "Time Remebered" (Bill Evans), "Everyone's Song But My Own" (Kenny Wheeler), "Organic Dance" (Kaplowitz), "I Remember Clifford", Expansions on a Chorale of Thelonious Monk, "Conch shell meditaion" i "Prince Albert" (Kenny Dorham).

Neke od tih skladbi je Kaplowitz skladao posebno za ovaj koncert. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter