Organizirano do vlastitog parkinga

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanari starog Labina oformili su sedmeroclani odbor s ciljem poticanja gradske uprave da konacno - do turisticke sezone - postavi obecavanu rampu kod Lože koja bi prijecila ulaz na parkiralište duž Šetališta San Marco. Sve starogradske jezgre u Istri tako rješavaju problem nesavjesnih vozaca koji okupiraju mjesta rezervirana za stanare - zašto bi Labin bio iznimka, culo se na ovotjednom sastanku 40-ak gradana.

Potaknuti su, naime, još jednom ljetnom sezonom na rubu živcanog sloma buduci da je tada pronaci parking, kako kažu, precesto nemoguca misija. Znak zabrane prometovanja (osim za stanare i dostavu) prakticki nitko ne vidi. Sve kumuje i otežanom prometu, posebno kod Aleje velikana. Stanarima, prisiljenim parkirati nepropisno, preostaju masne policijske kazne.

Prijedlog, s kojim bi uskoro izašli pred gradonacelnika, predstavnika komunalnog poduzeca te policijskog nacelnika, trebali bi definirati Edi Kodrin, Kristian Bembic, William Negri, Vesna Sagaj, Sandra Zloic, Renato Jelcic i Serdo Štemberga. Gradonacelnik Tulio Demetlika smatra da bi rampa (ili nekakvo slicno rješenje) trebala uci u novi proracun, no zeleno svjetlo za njeno postavljanje donijet ce se tek po razmatranju svih programa mjesnih odbora, odnosno po konacnom prijedlogu gradske blagajne. Rekao je i da do sezone namjeravaju proširiti parkiralište kod gradskog groblja, gdje je u planu rekonstrukcija raskrižja. To je, pojašnjava, na tragu želje da od ljeta starogradski trg bude ocišcen od automobila.

Gradani, kako doznajemo, kane zatražiti da šetnica ispred restorana Kvarner opravda svoj naziv - željeli bi je, naime, vidjeti bez automobila - pa bi se parkirati moglo tek nakon tamošnje butigice. Time bi se, kazao nam je sugovornik koji nije želio da ga imenujemo, barem dijelom vratili urednost i komoditet, zbog kojih su nerijetki ovdje prodali stanove koje novi vlasnici koriste uglavnom samo za odmor pa grad odumire. Zahtijevat ce, prenosi nam, da nakon postavljanja brklje svako domacinstvo dobije po dvije propusnice.

Napominje pritom da nipošto ne žele svadu, vec konstruktivni dijalog. Veli da im nema druge jer se ljeti ne mogu snaci za parking: mjesno je parkiralište ispod Brda prenatrpano, a malonogometno igralište, koje služi za istu namjenu, ne stigne progutati višak. Titov trg je, pak, pod naplatom. Dvije mještanke koje sretosmo na San Marcu ne vjeruju da ce se rampom išta riješiti. Kažu, izdržat ce do prvog pijanog razuzdanog mladca. Pesimisticne su zbog slucajeva kada u dijelu parkirališta kod Pinete nocu, unatoc osvjetljenju, vandali, osim što šaraju te buše gume na autima, kradu cak i felge.


Podijeli: Facebook Twiter