Organiziranim kriminalom ponovno će se baviti Dolački

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Rasvjetljavanjem i suzbijanjem organiziranog kriminala u Zagrebu od danas će rukovoditi Željko Dolački. Iako još nije službeno objavljeno, sam Dolački potvrdio nam je da je imenovan načelnikom Odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke.

U Zagreb se Dolački vraća iz Siska, gdje je posljednjih nekoliko godina radio. Sada će u Zagrebu raditi na stepenicu višem mjestu od onog s kojeg je otišao. Naime, krajem devedesetih bio je donačelnik u Odjelu za suzbijanje organiziranog kriminala.

Bilo je to u vrijeme kada je provedena prva antimafijaška policijska operacija u Zagrebu i kada je uhićena prva tzv. zločinačka organizacija. Riječ je o akciji u kojoj je u ruke policiji pala "knežijska grupa" predvođena Nikicom Jelavićem, no ni njemu, ni ostalima koji su se tada našli iza rešetaka nikada nije dokazano udruživanje u zločinačku organizaciju.

No, ime Željka Dolačkog, kao i njegovog tadašnjeg šefa, u to je vrijeme punilo novinske stupce. Načelnik Odjela za suzbijanje organiziranog kriminaliteta Policijske uprave zagrebačke u to je vrijeme bio Jadranko Belina, a prvi suradnici bili su mu Dolački i Dražen Posavec. Sva trojica zajedno sa Zdravkom Šeničnjakom, tadašnjim šefom kriminalističke policije, smijenjeni su s čelnih položaja već u ljeto 2000. godine kada je suđenje Jelaviću i suoptuženima bilo u punom jeku.

Dolački se pojavljivao i kao svjedok u procesu kasnije ubijenom Davoru Zečeviću koji je bio optužen da je 11. ožujka 1999. godine likvidirao Željka Šobota. Protiv Dolačkog su se u to vrijeme pojavile brojne optužbe za podmetanja i nepravilnosti u radu te je zajedno s Belinom protiv njega neko vrijeme vođen disciplinski postupak, a on je duže vrijeme bio pod suspenzijom.

Obrane optuženih u procesu "knežijskoj grupi" izravno su ga prozivale da zajedno s tužiteljicom Dunjom Pavliček, koja je zastupala optužbu, "pakira" okrivljenicima. Prozivalo ga se i kao čovjeka tajnog tima tadašnjeg ravnatelja policije, a sadašnjeg ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića, i to zbog upitnih poslova i kontakata u vrijeme bijega generala Ante Gotovine. (Ana RAIĆ-KNEŽEVIĆ /Novi list)


Podijeli: Facebook Twiter