Organizira se promatranje kometa iz zrakoplova

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Njemačka turistička agencija prodaje karte koje će 88-orici sretnika omogućiti promatranje "iz blizine" jednoga od dva kometa koji će ove godine proći blizu Zemlje.

Agencija Eclipse Travel iz Bonna zajedno s čarter agencijom Air Partnerom i avioprijevoznikom Air Berlinom organizira let AB1000 16. ožujka, na dan kada će komet Pan-STARRS prolaziti Sunčevim sustavom, više od 160 milijuna kilometara od Zemlje.

Posljednji komet koji je zablistao na noćnom nebu bio je Hale-Bopp 1997. Komet 17P/Holmes nakratko se pojavio 2007.

Boeing 737-700 letjet će na visini od 11.000 metara, a glasnogovornik Air Berlina kaže da će biti popunjeno samo 88 od 144 sjedala kako bi svi putnici mogli sjediti blizu prozora. "Ako vrijeme bude dobro i zrak čist komet će se sasvim sigurno moći vidjeti i sa Zemlje", rekla je Karsten von dem Hagen zadužena za prodaju karata. "No, na visini od 11.000 metara nalazite se iznad oblaka gdje je zrak rjeđi, čistiji i transparentniji, što omogućuje bolje promatranje kometa", dodala je.

Na letu će biti astronomi koji će objašnjavati pojavu kometa za koji u NASA-i kažu da će biti vidljiv golim okom i sjajan poput zvijezda Velikog medvjeda. NASA-ini znanstvenici ističu da bi komet na noćnome nebu mogao ostaviti čudesan trag plina i prašine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter