Organizatori Split Pridea tužit ce gradsku upravu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizatori ovogodišnje gay parade u Splitu najavili su poslijepodne tužbu protiv Gradske uprave zbog odluke da se završni skup održi na Trgu Republike (Prokurative), a ne na Rivi, kao što je bilo prvobitno dogovoreno, te su porucili da ce povorka završni skup upriliciti na Rivi.

Pokušaj promjene rute vec utvrdene pravomocnim zakljuckom mjerodavnih gradskih tijela kršenje je ustavnih i konvencijskih odredaba koje jamce pravo slobodnog okupljanja, navodi se u priopcenju što su ga potpisali kordinatorica udruge Kontra Sanja Juras, koordinator udruge Iskorak Zoran Dominkovic i koordinatorica udruge Domine Mirjana Kucer, te ce, kako isticu, dobiju li takvo rješenje, pokrenuti sudske postupke protiv grada.

Oni osuduju postupak grada Splita kojim se, kako su naveli, u javnosti stvara negativno ozracje i ponovno potice diskriminacija i nasilje. Predstavnici gradske vlasti koji bi trebali štititi prava svih gradana krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti, stoji u priopcenju celnika triju udruga uz napomenu da ce se oni kao organizatori držati najavljenog programa i rute.

Naša povorka nece ici na Prokurative, nego na Rivu jer za to imamo rješenje, to jest zakljucak o davanju prava na korištenje javnog prostora koji je potpisao gradonacelnik Kerum, izjavila je kordinatorica udruge Domine Mirjana Kucer.

Po njezinim rijecima, promjena rute i mjesta završnog skupa povorke desetak dana uoci gay parade nekorektna je i politicki neodgovorna te se tako, kako je rekla, pridonosi stvaranju usijanog ozracja u Splitu.

"Ocekujemo da ce ove godine država osigurati pravo na javno okupljanje. Dolazak na Split Pride potvrdili su vec gosti iz Hrvatske i inozemstva, ukljucujuci i clanove vlade, predstavnike medunarodnih institucija i predstavnike veleposlanstava", stoji u zajednickom priopcenju koordinatora triju udruga - organizatora ovogodišnje gay-parade u Splitu.


Podijeli: Facebook Twiter