Organizatori pridea traže ostavku Karamarka

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizatori prvog splitskog gay pridea najavili su pokretanje postupaka protiv tijela državne vlasti i izgrednika te su zatražili ostavku ministra unutarnjih poslova Tomislava Karamarka.

Javno okupljanje je prekinuto u nasilju. Ruta kojom je trebala proci povorka nije osigurana, a nasilnicima je dopušteno da bacaju eksplozivna sredstva, bengalke, Molotovljeve koktele, te kamenje, pepeljare i ostale objekte tijekom povorke i na Rivi, navode, medu ostalim, u priopcenju udruge Kontra, Iskorak i Domine.

Organizatori tvrde da mjesto okupljanja nije bilo osigurano i da je prije izlaska na Rivu u Marmonotovoj ulici dopušteno velikom broju izgrednika da potpuno suze prolaz povorke, a da je policija pritom nagovarala sudionike parade da produ iako su bili zasipani kamenjem i drugim predmetima. Najavili su da ce o svemu izvijestiti medunarodne institucije i organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Celnici PU splitsko-dalmatinske ocijenili su pak da je policija dobro odradila posao, upozorivši da je u postupanjima morala biti iznimno oprezna jer su se medu prosvjednicima protiv parade bile i žene s djecom, starci, ali i mnogobrojni stranci od kojih su neki samovoljno ušli u povorku.

"Reagirali smo na sve povike i vrijedanja, te smo osigurali trasu kolone i planiranu zonu za gay pride. Uhitili smo i osobu koja je na dnu Marmontove ulice bacila topovski udar od kojega je ozlijeden jedan naš kolega. Ovaj skup smo doveli do kraja zahvaljujuci dobrom radu policije. U sljedecim danima cemo pregledati snimke s kamera i procesuirati sve koji su cinili izgrede", kazao je nacelnik Sektora policije Slobodan Marendic.

Po policijskoj procjeni na Rivi je bilo 150 sudionika povorke, dok je okolo bilo 10 tisuca ljudi od kojih je 8.000 bilo protivnika prvog gay pridea.

"Skupinu od 50 gradana koja se u jednom trenutku okupila pred Luckom kapetanijom nakon što su poceli vrijedati sudionike skupa smo rastjerali. Cijelo vrijeme je situaciju nadzirao helikopter i naše službeno plovilo. Zadovoljni smo kako smo odradili posao", rekao je, uz ostalo, nacelnik PU splitsko-dalmatinske Ivica Tolušic.

Tijekom gay pridea, koji je održan od 14 do 16.30 sati u središtu grada, ozlijedeno je osam osoba medu kojima su bili novinari, policajci i jedan izgrednik koji je zadobio ozljede prilikom policijskog postupanja, a zbog cega ce se provesti istraga, izvijestila je policija.

Programska direktorica Amnesty Internationala za Europu i središnju Aziju Nicola Duckworth u subotu je izjavila da je sramota da je policija propustila na odgovarajuci nacin zaštititi sudionike povorke.

"Vlasti moraju odmah provesti istragu o subotnjim dogadajima. Policija mora poslati savršeno jasnu poruku da je nasilje utemeljeno na diskriminaciji kazneno djelo i da se ono nece tolerirati", navodi se u priopcenju.

"Hrvatske vlasti moraju djelovati kako se ovakvo što ne bi ponovilo u buducnosti. Prvi korak prema tom cilju cinila bi jasna izjava politickih voda da svatko ima pravo na mirne prosvjede i izražavanje svog identiteta", naglašava AI.

Prema rijecima jednog od organizatora povorke s kojim je razgovarao predstavnik Amnesty Internationala, najmanje pet sudionika pridea ozlijedeno je kad su protivnici parade na njih poceli bacati kamenje i druge predmete. Jedan je sudionik hospitaliziran s ozljedom glave, stoji u priopcenju, koje prenosi i Amnesty International Hrvatska.

161 optužni prijedlog
Policija je nakon jucerašnjeg gay pridea u Splitu podnijela 161 optužni prijedlog zbog remecenja javnog reda i mira, kršenja pravila mirnog okupljanja i neposjedovanja osobne iskaznice te tri kaznene prijave zbog posjedovanja marihuane, a sedam osoba koje su zbog izazivanja izgreda noc provele u službenim policijskim prostorijama, tijekom dana se izvode pred Prekršajni sud, izvijestila je danas splitsko-dalmatinska PU. Policija i dalje pregledava snimke i fotografije koje je jucer snimila prije, za vrijeme i nakon Parade ponosa. Iz policijske uprave još jednom porucuju da ce se nakon detaljnog pregledavanja dokaznih materijala ici u nove prekršajne i kaznene progone.


Podijeli: Facebook Twiter