Organizaciji za zabranu kemijskog oružja Nobel za mir

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW) dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za mir, objavila je u petak Norveška radio televizija (NRK), sat vremena prije službenog proglašenja.

NRK ima reputaciju da unaprijed točno objavljuje dobitnika Nobelove nagrade za mir. I prošle je godine sat vremena prije objave Odbora za dodjelu Nobela iz Osla proglasio da će nagradu dobiti Europska unija.

OPCW, organizacija sa sjedištem u Den Haagu, našla se posljednjih tjedana u središtu pozornosti svjetske javnosti zbog svoje uloge u inspekciji i uništavanju kemijskog oružja režima sirijskog predsjednika Bašara al-Asada.

Stručnjaci OPCW-a trenutno borave u Siriji gdje uz potporu tima UN-a rade na uništavanju sirijskih postrojenja i opreme za proizvodnju kemijskog oružja. Prema američko-ruskom sporazumu postignutom prošloga mjeseca, cijeli sirijski program kemijskog oružja treba biti uništen od sredine 2014. godine.

OPCW osnovan je 1997. godine i ima 189 zemalja članica.

Nobelova nagrada za mir, u novčanoj vrijednosti od 1,25 milijuna dolara, bit će dodijeljena na svečanosti u Oslu 10. prosinca, na godišnjicu smrti švedskog industrijaca Alfreda Nobela koji je osnovao nagradu u svojoj oporuci 1895. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter