Organizacijama civilnog društva 36 milijuna kuna

 Projekti udruga usmjereni su na prevenciju nasilja nad djecom i mladima (M. ANGELINI)
Projekti udruga usmjereni su na prevenciju nasilja nad djecom i mladima (M. ANGELINI)

U prostorijama Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog održana je konferencija za novinare u povodu jačanja uloge regionalnih zaklada u provođenju proširenog decentraliziranog modela te raspisanog natječaja Ministarstva socijalne politike i mladih i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta za partnerske projekte udruga usmjerenih na rad s djecom i/ili mladima, a u cilju prevencije nasilja nad djecom i mladima te vršnjačkog nasilja.

Na temelju dosadašnjeg sporazuma o partnerstvu u provedbi decentraliziranog modela financiranja razvoja civilnoga društva u Republici Hrvatskoj potpisanim s Nacionalnom zakladom za razvoj civilnoga društva, zaklada je bila nositelj za područje Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županije. Od ove godine potpisan je novi prošireni model s Nacionalnom zakladom po kojem je zaklada izgubila Ličko-senjsku, a dobila tri nove županije, i to Karlovačku, Sisačko-moslavačku i Krapinsko-zagorsku, uz dosadašnju Istarsku i Primorsko-goransku županiju.

Novost po ovom modelu je što, osim dosadašnjih natječaja koje su provodile regionalne zaklade, u suradnji s Vladinim Uredom za udruge, preuzimaju i dio provedbe natječajnih postupaka za

ukupno šest natječaja ministarstava u ukupnom iznosu od 35,9 milijuna kuna.

Vladin Ured za udruge uspostavio je nove modele i mehanizme koordinacije među strukturama koje pružaju potporu ujednačenom regionalnom razvoju civilnog društva u cilju kvalitetnije podrške regionalnom razvoju civilnog društva u Republici Hrvatskoj, ravnomjernije zastupljenosti svih županija u financiranim programima i boljeg uvažavanja regionalnih i lokalnih potreba. Regionalne Zaklade su upravo zbog bolje informiranosti s problematikom na regionalnoj i lokalnoj razini te zbog svog dosadašnjeg iskustva u provedbi Decentraliziranog modela važna karika u ostvarenju navedenih ciljeva.

Ovogodišnji natječaji

Natječaj za prijavu projekata udruga usmjerenih prevenciji nasilja nad i među djecom i mladima (6 milijuna kuna).

Natječaj za prijavu projekata udruga usmjerenih promicanju i zaštiti prava djece (1 milijun kuna).

Natječaj za sufinanciranje programa lokalnih volonterskih centara na području RH u 2014. (1 milijun kuna).

Natječaj za financiranje projekata udruga koji donose nove ideje i nove modele razvoja i/ili rješavanja postojećih problema prevencije ovisnosti i resocijalizacije ovisnika (13 milijuna kuna).

Natječaj za financiranje projekata udruga usmjerenih prevenciji socijalne uključenosti (4 milijuna kuna).

Natječaj za prijavu projekata usmjerenih mladima (9,9 milijuna kuna). (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter