Organici prerasli Gracišce

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sviraci usne harmonike, u najvecem broju iz Istre, ali i drugih krajeva Hrvatske i Slovenije, okupili su se minule nedjelje na drevnom gracaškom Placu, na 15. susretu Zasopimo na organic.

Tmurno vrijeme, srecom bez kiše, nije sprijecilo ljubitelje glazbe da se upute u Gracišce, popune Plac i uživaju u izvedbama 50-ak sviraca koji su svoje umijece predstavili na trosatnom koncertu. Susret je istarskim narodnim plesovima otvorila tinjanska folklorna skupina Kumpanija kosirici, a prvi su se na pozornicu popeli gosti iz Zagreba Željko Krušlin Kruška, Branko Ostojic i Krešo Oremuš, koji su ujedno u smiraj dana svojim koncertom i zakljucili susret.

Triju Bajs u sastavu Miloš, Branko i Daniele Pernic pripala je cast da prvi odsviraju svoj program na jubilarnom susretu, kroz koji su vodili Melita Gržic Pincin i Vlado Pernic. Bila je to ujedno i pocast pokojnom Renatu Pernicu koji je prije 15 godina osmislio susret koji je iz skromnih pocetaka u konobi "Marino" prerastao u veliku manifestaciju. Toliko da je susret sviraca na usnim harmonikama nadrastao Gracišce.



Prvi je održan 10. veljace 1996. u spomenutoj konobi, u nju su te veceri stali svi, i izvodaci i publika, a danas je i Plac pretijesan.

Branko Malic iz Pule i Klaudio Gržetic
iz Pazina nisu propustili nijedan susret, stoga ih je opcinski nacelnik Ivan Mijandrušic, u ime organizatora, Opcine Gracišce, uz diplome za 15-godišnju vjernost, nagradio i vrijednim usnim harmonikama. Josip Bepi Šculac primio je nagradu za svoj deseti jubilarni nastup.

Uz laureate, pozornicom su se zaredali zaljubljenici, znalci pa i pravi virtuozi na usnoj harmonici. Predstavljeni repertoar bio je šarolik, gotovo da nema glazbenog izricaja i stila koji nije našao mjesto na pozornici. Mogle su se cuti pucke pjesme i plesovi iz raznih krajeva, starogradske i zabavne melodije, blues, filmska, pa cak i klasicna glazba. Izvedbe su varirale, od onih amaterskih, do odlicnih i virtuoznih.

U ove potonje svakako treba ubrojiti Predraga Ljunu iz Labina i Roberta Ivancica iz Krškog. Ivancic je s još cetiri sviraca doputovao kao gost Gracišcu prijateljskog festivala Ah, te orglice iz Mokronoga, nedaleko od Novog Mesta. Uz slovenske svirace, susretu u Gracišcu prisustvovao je nacelnik Mokronoga Anton Maver koji je s domacim nacelnikom razmijenio darove i poziv za nastup sviraca iz Gracišca u Mokronogu.


Podijeli: Facebook Twiter