Orešković: Vlada spremna surađivati s poslodavcima

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković u četvrtak je predstavnicima Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) naglasio da je Vlada spremna na suradnju s poslodavcima, radi zajedničkog i partnerskog djelovanja u stvaranju i provedbi mjera gospodarskog programa, priopćeno je u četvrtak iz Vlade.

Premijer Orešković, navodi se u priopćenju, istaknuo je otvorenost Vlade prema idejama i prijedlozima privatnog sektora te izrazio nadu u buduću aktivnu suradnju na realizaciji reformi i gospodarskog oporavka.

"Predstavnici HUP-a predložili su znatan broj kratkoročnih i dugoročnih mjera za gospodarski oporavak i poboljšanje investicijske klime u Hrvatskoj, ističući čvrstu potporu radu Vlade, spremnost na partnerstvo, konstruktivnu suradnju te socijalni dijalog. U okviru konstruktivne suradnje s Vladom, predstavnici HUP-a su na raspolaganje Vladi stavili sve svoje stručne potencijale kako bi implementacija predloženih mjera bila čim uspješnija i učinkovitija. Također, predložili su i osnivanje koordinacijskog tijela koje bi svojim djelovanjem omogućilo učinkovitiju komunikaciju i suradnju", navode iz Vlade.  Dodaju da je predsjednik Vlade pozvao predstavnike HUP-a da čim prije dostave svoje prioritetne i konkretne prijedloge.

Kako su izvijestili iz Vladine Službe za odnose s javnošću, uz premijera, sastanku s poslodavcima nazočili su i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministar gospodarstva Tomislav Panenić te ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Bio je ovo prvi sastanak HUP-a s Vladom, čime je za nas službeno počeo ciklus socijalnog dijaloga HUP-a i Vlade, kazao je za Hinu glavni direktor HUP-a Davor Majetić nakon sastanka. Dodao je kako se razgovaralo o stanju u hrvatskom gospodarstvu i mjerama koje bi trebalo poduzeti.

"Gospodarsko-socijalno vijeće trebalo bi početi raditi sljedeći tjedan što je za nas početak reformi, promjena zakona i svega onoga što se najavljivalo i što će se tek najavljivati", kazao je Majetić.

Važnim drži suglasje s Vladom oko nužnih, brzih rezultata i brzih aktivnosti, uz paralelno pokretanje dugoročnih strukturnih mjera.

"U tom smislu podržavamo Vladu oko fiskalne konsolidacije, kontrole deficita, smanjivanja javnog duga i što bržeg aktiviranja mrtvog kapitala, privatizacije poduzeća u vlasništvu države, kao i aktivacije kapitala. On se danas ne aktivira jer ljudi ne žele investirati u Hrvatsku, je ne vide rezultat i uspjeh", kaže Majetić. Ističe kako se takva klima mora što prije promijeniti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter