Orešković u Londonu o prioritetima Vlade

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski premijer Tihomir Orešković iznio je u ponedjeljak u Londonu na zapadnobalkanskom investicijskom samitu Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) strateške prioritete hrvatske Vlade i glavne prekogranične investicijske projekte u energiji i infrastrukturi, među kojima su LNG terminal na Krku te jadransko-jonski plinovod i autocesta.

"Posebnu pozornost posvetit ćemo svim aktivnostima koje potiču gospodarski rast, stvara nova radna mjesta, pozitivnu investicijsku klimu i podiže životni standard naših građana", rekao je premijer Orešković na samitu na kojem su se okupili  premijeri, ministri, politički čimbenici i vodeći poduzetnici iz hrvatskog jugoistočnog susjedstva.

Na samitu sudjeluju premijer Crne Gore Milo Đukanović, Srbije Aleksandar Vučić, Kosova Isa Mustafa, Albanije Edi Rama i BiH Salih Zvizdić.

Orešković je istaknuo da će Vlada sredinom ožujka izići s dobro uravnoteženim proračunom, s fokusom na fiskalnoj konsolidaciji i smanjenju proračunskog deficita.

"Sljedeći korak je smanjenje javnog duga aktiviranjem 500 milijuna eura mrtvog kapitala. Cilj je pobošljati kreditni rejting kako bi se smanjili troškovi zaduživanja", naveo je Orešković.

Sljedeći prioritet je stvoriti fond od 500 milijuna eura za investicije u mala i srednja poduzeća, a zatim povlačenje sredstava iz europskih fondova, kazao je. Prošle godine Hrvatska je povukla 500 miliuna eura, a ovo godine je cilj povući između 900 milijuna i milijardu eura. Tim sredstvima financirali bi se projekti u infrastrukturi, turizmu, poljoprivredi.

Orešković je istaknuo i potrebu stvaranja pozitivne investicijske klime i smanjenja birokracije unutar sustava, to je jest pobošljanje učinkovitosti javnog sektora.

Hrvatski premijer je rekao da je na ovom samitu jedini od premijera koji bio investitor, navevši da je kao predsjednik Uprave Plive investirao oko 250 milijuna eura.

Od prekograničnih infrastrukturnih projekata, premijer Orešković je istaknuo LNG terminal na Krku, jadransko-jonski plinovod, jadransko-jonsku autocestu te izgradnju hrvatskog dijela koridora 5c, koji preko Bosne i Hercegovine povezuje Luku Ploče sa Slavonijom i Mađarskom.  Orešković je rekao da su ti projekti važni i za privatni sektor.

"Ja sam po prirodi optimist, i kao takav vjerujem da Hrvatska i njezini susjedi prestavljaju odličnu priliku za investicije, na lokalnoj razini i na koja će povećati naš uzajamni prosperitet i s tim prosperitetom osigurati platformu za veću suradnju i svjetliju budućnost za sve naše građane", kazao je Orešković.

Premijer Orešković se prije početka summita bilateralno sastao s britanskim ministrom vanjskih poslova Philipom Hammondom i ministrom za trgovinu i ulaganja Francisom Maudeom. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter