Orešković: Odluka o Brkiću i Lozančiću ovih dana

Još neko vrijeme na čekanju - Dragan Lozančić (Goran MEHKEK/CROPIX)
Još neko vrijeme na čekanju - Dragan Lozančić (Goran MEHKEK/CROPIX)

Premijer Tihomir Orešković najavio je u petak da će "ovih dana" odlučiti o kandidaturu glavnog tajnika HDZ-a Milijana Brkića za ministra branitelja, kao i o smjeni ravnatelja Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) Dragana Lozančića.

Orešković je na konferenciji za novinare u Banskim dvorima nakon susreta s potpredsjednikom Europske komisije za euro i socijalni dijalog Valdisom Dombrovskisom rekao da se do sada nije imao priliku sastati se s Milijanom Brkićem, ponovivši da će se prije odluke naći s njim.

- Našao sam se s više od 60 kandidata kada sam izabirao ministre i Vladu, a isti ću proces imati i za ministra branitelja, rekao je. Najavio je da će "ovih dana" donijeti i odluku o Lozančiću, ističući da je to proces. - Svi znamo da je predsjednica svoj stav već objavila, da je pokrenula tu inicijativu i ja ću uskoro donijeti odluku, rekao je Orešković, zaključivši da je "to zajednička odluka".

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je početkom veljače potpisala odluku o razrješenju ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića zbog povreda Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu i tu svoju odluku uputila u Vladu. Odluku o razrješenju šefa SOA-e, temeljem zakona, supotpisuje premijer Tihomir Orešković.

Inače, saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u četvrtak na zatvorenoj sjednici nije prihvatio izvješću o radu SOA-e u 2015. koje je podnio Lozančić. Šest je oporbenih članova Odbora glasovalo za prihvaćanje izvješća, šest vladajućih je bilo protiv, a jedan suzdržan, onaj Mosta.  (H)


Podijeli: Facebook Twiter