Orešković: Kvalitetu imamo, trebamo veće količine vina

Veselo društvo na Vinistri: Degrassi, Benvenuti, Kliman, Orešković, Grabar Kitarović, Flego (M. MIJOŠEK)
Veselo društvo na Vinistri: Degrassi, Benvenuti, Kliman, Orešković, Grabar Kitarović, Flego (M. MIJOŠEK)

Vino, maslinovo ulje, rakija u svim nijansama tradicionalne veze s biljnim svijetom: sve to i puno više može se vidjeti i kušati u porečkoj dvorani Žatika na 23. izdanju Vinistre, međunarodnog sajma vina i vinarske opreme. Na službenom otvaranju nazočili su i predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Tihomir Orešković, ministri Davor Romić, Oleg Butković i Anton Kliman, europski zastupnik Ivan Jakovčić i kao domaćini - gradonačelnik Poreča Edi Štifanić i istarski župan Valter Flego.

Istra je ove godine uvrštena među top deset europskih vinskih destinacija. Prva je i po kvaliteti ekstra djevičanskog maslinovog ulja, a po kvaliteti se može mjeriti s regijama poput Toskane. Kad su se visoki gosti pripremali za nastup pred mnogobrojnim novinarima, među publikom se pojavio bivši predsjednik Stjepan Mesić. Njega je s govornice pozdravio eurozastupnik Ivan Jakovčić, dok je čelnicima poručio da je bitka za zaštitu terana teška te da se Vlada mora pripremiti i za eventualnu tužbu Europskoj uniji.

- Želim i dalje vjerovati da su nam Slovenci prijatelji, s njima sam u stalnim odnosima. U toj bitci nema odstupanja. Teran je naš i ne smijemo ga izgubiti, poručio je Jakovčić koji je pozvao Vladu da obnovi razgovor o pokretanju turističkog razvoja Brijuna.

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković prisjetio se da mu je 2009. godine, prilikom povratka iz Kanade, ponuđena čaša istarskog vina.

- To je bio moj prvi susret s hrvatskim vinima. Istra je raj na zemlji, to su mi poslovni partneri diljem svijeta stalno govorili. Danas su istarski enogastronomski proizvodi prepoznatljivi i vrednovani. Imamo kvalitetu, vrhunsku, europsku, ono što nam nedostaje je kvantiteta. Moramo na tome raditi kako bismo povećali izvoz. Istra se pokazala kao regija lider u mnogočemu. Znajte da ćete u Vladi imati uvijek partnera, poručio je Orešković.

Otvaranje 23. izdanja Vinistre pripalo je predsjednici države Kolindi Grabar-Kitarović koja je svima zahvalila zbog pozitivnog raspoloženja na sajmu.

- Osobno se zalažem za funkcionalnu decentralizaciju, današnji sustav županija je dobar za cijelu Hrvatsku. Pridružujem se Jakovčiću u uvjerenju da treba obnoviti priču o Brijunima. Treba taj raj otvoriti prema vani i osnažiti. No, uz projekt Brijuni, Istra ima nekoliko strateških projekata: tu je Muzil, Zračna luka, bolnica, putnički terminal, drugi tunel kroz Učku, rekla je predsjednica te se pridružila porukama ostalih govornika.

- Vjerujem da ćemo uspjeti zaštititi naš teran. To je naša obaveza, a kada je istarsko vinarstvo u pitanju, slažem se s predsjednikom Vlade. Nakon postignute visoke kvalitete, treba raditi na povećanju kvantitete, zaključila je predsjednica.

Predsjednik Vinistre Nikola Benvenuti u svom je govoru rekao da se nad izvanrednim rezultatima istarskog vinarstva i maslinarstva nadvila prijeteća sjena budućnosti terana.

- Nikada nećemo odustati od onog što nam pripada, dodao je Benvenuti. Isti je stav ponovio gradonačelnik Poreča Edi Štifanić.

 Županu Valteru Flegi pripala je dužnost jačeg posezanja u političke teme pa je ustvrdio da je decentralizacija nužna ako hoćemo još više i bolje.

- Očekujemo od Vlade da prepozna naše, istarske zavidne rezultate jer ono što je dobro za Istru, dobro je i za državu, zaključio je Flego. (E. VELAN)

 

 

 


Podijeli: Facebook Twiter