Orešković: Karamarko ima moju podršku

M. MIJOŠEK
M. MIJOŠEK

Premijer Tihomir Orešković potvrdio je u petak kako će Vlada na telefonskoj sjednici odlučiti o zahtjevu oporbe za opozivom prvog potpredsjednika Tomislava Karamarka te izjavio kako će Karamarko imati njegovu potporu te kako treba pustiti nadležne institucije da utvrde je li prvi potpredsjednik bio u sukobu interesa.

»Gospodin Karamarko će imati moju potporu. Evo, danas slavimo 25 godina Oružanih snaga RH, naši su se branitelji borili za demokraciju i mislim da su temelj svake demokracije ustav, zakoni i institucije. Mislim da trebamo dopustiti institucijama da rade svoj posao i da donesu odluke. To je moj stav. Mislim da još nismo čuli što institucije imaju za reći i gospodin Karamarko ima moju podršku«, kazao je Orešković novinarima nakon svečane akademije u povodu 25. obljetnice formiranja OS RH u Domu HV-a.

Iako je svjestan da potpredsjednik Vlade Božo Petrov ima drugačiji stav, Orešković ponavlja kako ne treba negirati institucije. »Previše se krvi prolilo za ovu demokraciju i bar ja mislim da mogu reći kako ne bih volio da se ovakve odluke donesu, a da nije proveden pravni put«, rekao je.

Na pitanje može li Vlada operativno funkcionirati uz oštar sukob dvojice potpredsjednika, uzvratio je kako situacija nije dobra.

»Mislim da je to svima jasno. Ja se nadam da ćemo naći soluciju i da će na kraju razum pobijediti jer svi znamo da ova vlada radi. Za paket reformi smo dobili pozitivnu ocjenu, krenuli smo i ovo bi bila loša poruka za investitore. Za mjesec dana ćemo čuti što će kreditne agencije imati za reći, zato je moj stav da ovu situaciju treba što prije dovesti do kraja i fokusirati se na ono za što smo tu, da pokrenemo gospodarstvo i poboljšamo standard svim građanima Hrvatske«, poručio je premijer.

»Ali, jedan potpredsjednik vam ruši drugog potpredsjednika Vlade. Je li moguće da takva vlada opstane«, bili su uporni novinari, na što je Orešković ponovio kako je uvjeren da će prevladati razum i da »ljudi neće gledati svoje interese, nego interes građana Hrvatske, a njihov je interes da ova Vlada opstane, da radimo na onom što smo započeli«.

»Mislim da nije u interesu RH ni građana da se ide na nove izbore, nego da se ide naprijed«, dodao je.

Premijer ne vjeruje u preslagivanja u Vladi, a ističe kako se nada da će Sabor što prije odlučiti o Karamarku, kako bi Vlada nastavila raditi.

Potvrdio je da je razgovarao s oba potpredsjednika te naglasio kako političari moraju pokazati odgovornost i to da im je interes države i građana prije svega drugog.

Upitan znače li njegove riječi da je stao na Karamarkovu stranu, a protiv Petrova, odgovorio je: »Nije stvar koga sam izabrao. Izabrao sam svoje principe, stojim iza toga da u svakoj demokraciji institucije trebaju štititi svaku osobu, i vas i mene. Ako institucije pokažu da je tu bilo sukoba interesa, onda možemo komentirati. Sada to ne znamo«, rekao je premijer Orešković novinarima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter