Orešković, Karamarko i Boras o obrazovanju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mandatar Tihomir Orešković, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko i rektor zagrebačkog sveučilišta Damir Boras na zajedničkom sastanku istaknuli su važnost školovanja potrebnih kadrova potrebama gospodarstva.

- Razgovarali smo o potrebi jačanja znanosti u zemlji te mogućnosti povezivanja sveučilišta i privatnog sektora, kazao je Orešković novinarima nakon razgovora u hotelu Sheraton. Istaknuo je važnost razvoja bitnih struka kao što su npr. informatičari kojih, kako je kazao, u Europi traže 900.000. "Imali smo razgovore o modelima kako povećati neke struke u zemlji", kazao je Orešković.

Ističući važnost školovanja prema potrebama gospodarstva Karamarko je kazao da će to biti sve u cilju provođenja potrebnih reformi u gospodarstvu. Upozorio je na problem odlaska naših najboljih kadrova u inozemstvo. "Nema potrebe da ti kadrovi odlaze van i ne ostanu u zemlji, ako za njima postoje potrebe gospodarstva", kazao je.

Boras je potvrdno odgovorio na upit jesu li se spominjala imena za budućeg ministra obrazovanja, ali nije želio izlaziti u javnost oko toga. "Imena su se spominjala, ali ne mogu o tome govoriti jer ih je bilo više", kazao je.

Naveo je da Sveučilište očekuje potporu buduće vlade te je i ono spremno zemlji dati obrazovane kadrove u strukama koje su potrebne gospodarstvu.

Izrazivši zadovoljstvo sastankom Boras je kazao i da su, osim o potrebama visokog obrazovanja, razgovarali i o potrebama srednjeg i osnovnog obrazovanja jer ona daju kandidate za visoko obrazovanje.

- Hrvatska mora doći u rang država koja imaju 25 posto obrazovanih te za to mora osigurati dovoljan proračunski udio, poručio je.

Boras je istaknuo i važnost poticanja mladih da studiraju one struke koje su potrebne, posebno tehničke i informatičke struke. No, dodao je, potrebno je poboljšati kvalitetu obrazovanja mladih da imaju znanja koja će im omogućiti brzo i efikasno studiranje.     

Boras je po povratku na Sveučilište izjavio da je glavni motiv toga razgovora bio želja zagrebačkoga Sveučilišta u cjelini i svih hrvatskih sveučilišta da politički partneri Most nezavisnih lista i HDZ ostvare stabilnu vlast koja će osluškivati potrebe sveučilišta.  

Istaknuo je da sveučilišta, dajući potporu političkim partnerima, žele i osigurati da se čuje njihovo mišljenje. Objasnio je da je osobit naglasak u razgovoru bio na tomu da sveučilišta i politička vlast zajedno osiguraju u Hrvatskoj takvo visoko obrazovanje kakvo je i potrebno našoj zemlji.

Rektor Boras dodao je da se razgovaralo i kako potaknuti mlade da studiraju onu struke koje su Hrvatskoj potrebne. Pri tomu, istaknuo je, uzeli smo u obzir da u onim segmentima gdje je to potrebno, poput nastave matematike i drugih prirodnih predmeta koji su potrebni za studiranje tehničkih struka i sada jako aktualnih struka kao što je informatika, osiguramo kvalitetne nastavnike i obrazovne programe te tako znatno poboljšamo znanje, a time i rezultate na testovima koji su bitni za studiranje spomenutih struka. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter