Orešković: Jedan je premijer ali važan je i timski rad

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Vlade Tihomir Orešković izjavio je u ponedjeljak kako u državi može biti samo jedan premijer ali da je važan i timski rad pa mu je drago da ima potporu dvojice potpredsjednika Vlade te je istaknuo da se kao premijer neće baviti samo financijama i ekonomijom nego i drugim segmentima života.

"Jedan je premijer, ali važan je timski rad. I zato mi je važno da imam podršku gospodina Karamarka i gospodina Petrova", rekao je Orešković  za RTL, u prvom intervjuju za televiziju nakon izbora za predsjednika Vlade.

"Nadam se timskom radu. U ovih mjesec dana otkad smo počeli surađivati dominira pozitivan duh. Imam političku podršku od Karamarka i Petrova i vjerujem da ćemo kao jedan novi tim iduće četiri godine voditi državu u pozitivnom smjeru", izjavio je Orešković.

Kaže kako se neće samo baviti financijama i ekonomijom nego će se fokusirati i na druge segmente života jer je sve to njegova odgovornost.

"To je sve dio moje odgovornosti. Zanima me i obrazovanje i zdravstvo. Na sve ću se ja to fokusirati.  Prirodni su mi ministarstvo gospodarstva i financija, tu ću se fokusirati. Bitno mi je, ne samo meni već i svim građanima, da se tu moramo pojačati u ekonomskom i u gospodarskom dijelu".

Upitan kako gleda na prosvjede zbog imenovanja ministra Hasanbegovića za ministra kulture, odgovorio je kako ga smatra stručnim za posao ministra kulture te da je vrlo pošten čovjek i antifašist. Kazao je i  da se Vlada neće fokusirati na izradu registra izdajnika jer "iImamo dovoljno drugih prioriteta na koje ćemo se fokusirati".

Upitan je li Vijeće za suradnju, koje je dio Sporazuma između HDZ-a i Mosta, paralelna vlada koja će ga ograničavati, premijer je odgovorio kako je mu je to kao čovjeku iz biznisa normalno te da to neće usporiti odlučivanje i efikasnost Vlade, nego pomoći. "Dobro je da prije odlaska u Sabor možemo imati zajednički stav i da diskutiramo o nekim teškim temama", dodao je.

Orešković je rekao kako su već započeli raditi na novom proračunu, najavljuje reforme i da nikome neće uzimati novac i smanjivati plaće u javnom sektoru.

"Nećemo nikome uzeti te novce. Trebamo se fokusirati na smanjenje javnog duga, to će poslati jednu pozitivnu poruku svijetu. Gdje ćemo te novce dobiti? Gledat ćemo na balanse, to je dio koji je mrtvi kapital, nekretnine koje nisu u funkciji. Treba ih aktivirati i te novce možemo iskoristiti".

Usprotivio se devalvaciji kune koji je preložio IFO institut, koji je angažirao HDZ, jer ocjenjuje kako imamo druge načine za podizanje konkurentnosti.

Komentirajući izjavu potpredsjednika Karamarka o mogućoj krađi glasova na izborima, Orešković je rekao da ukoliko postoje, sumnje treba istražiti.

Upitan je li istina da je u samo tri sata odlučio prihvatiti mjesto premijera, Orešković je kazao kako je godinu dana razgovarao o poziciji glavnog potpredsjednika vlade zaduženog za financije. "Dugo sam spreman preuzeti odgovornost na koji način mogu pomoći svojoj državi. Dakle, to je vrlo daleko od tri sata".

Nakon što ga je novinarka upitala "vrlo popularno pitanje u Hrvatskoj" - gdje je bio 1991., Orešković je odgovorio: "Odlično pitanje. 1991. godine sam završio magisterij i išao sam posjetiti rodbinu u Münchenu. Onda sam uzeo vlak do Zagreba gdje sam vidio braću koji su bili na fronti u Generalskom Stolu". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter