Orepić otkrio kako je riješen slučaj pogibije sestara Filipović

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U razgovoru za Novu TV ministar Vlaho Orepić otkrio je odgovor na pitanje koje mnogi postavljaju otkako je slučaj pogibije sestara Filipović riješen baš na desetu godišnjicu tragedije.

U svibnju ove godine tugom izmoreni roditelji poginulih Višnje i Gordane obratili su se i kazali da devet i pol godina nisu uspjeli saznati tko je prouzročio smrt njihovih kćeri. Reagirao sam i formirali smo na razini Ravnateljstva namjensku skupinu koja je pristupila istrazi, na čelu s policijskim službenikom Antonijom Gerovcem. U toj su skupini sudjelovali policijski službenici iz tri policijske uprave, primorsko-goranske, zadarske i zagrebačke, i evo, nakon pet mjeseci praktično riješili slučaj, što nas čini posebno ponosnim i zadovoljnim, jer ipak, devet i pol godina čekati za roditelje je bilo izuzetno teško i traumatično iskustvo. 

Mnogima je nelogično da je ono što se devet i pol godina nije uspjelo riješiti, sada riješeno u pet, šest mjeseci.

- Slažem se s vama. Mi ćemo povući jedan osvrt na prošla događanja, kako je sve to išlo, i izvući nekakve pouke, no u ovom trenutku govoriti o nečijoj odgovornosti s bilo kojeg aspekta nije korektno i ne treba na taj način promatrati stvar. Bitno je da je policija postigla jednu efikasnost kroz namjensko organiziranje, koje se pokazalo kao nešto što rješava probleme, i mi ćemo na taj način pristupati i drugim ovako složenim slučajevima. 

Recite, temeljem kojih indicija i dokaza je počinitelj uhićen?

- Imali smo saznanja da se radilo o Renaultu Cliju tamne boje, došli smo do 132 Renaulta Clija tamne boje, kao što sam rekao, i jednog poznatog dijela registracijskih oznaka, i na taj način, imajući u vidu mjesto prebivališta i ostale konkretne podatke, izolirali smo desetke pojedinaca, koje smo podvrgli poligrafskom ispitivanju. Na taj način smo došli i do osobe koja je to počinila, koja je reagirala na poligrafskom ispitivanju i kasnije je na obavijesnom razgovoru priznala da je prouzrokovala tu prometnu nesreću. Na taj način smo riješili ovaj slučaj. 

Nelogičnosti od samog početka istrage

Roditeljima poginulih sestara, Ljubici i Dragutinu Filipoviću, vijest o uhićenju priopćena je kasno sinoć. Zadovoljni su što je nakon 10 godina slučaj blizu rješenja, ali nezadovoljni radom riječke policije, koja 9 i pol godina nije uspjela odraditi svoj posao. Slučaj je naime riješen samo šest mjeseci nakon što je istragu preuzeo poseban tim koji je ljetos imenovao ministar unutarnjih poslova. Igra sudbine je htjela da osumnjičenik za smrt sestara bude uhićen upravo na 10. obljetnicu njihove pogibije. 

"To su namjestile Višnja i Gordana. Ja duboko vjerujem da postoji zagrobni život i da ću ja ponovno biti sa svojom djecom, ali i da one ne mogu više gledati ovo, nas dvoje u svemu ovome, i da su nam ispunile želju da se ovo zatvori", rekao je Dragutin Filipović. 

"Teško je okrenuti novu stranicu kad je nema. Mi još samo na ovome svijetu imamo nas dvoje i nikog više. Teško je to...", kažu roditelji poginulih sestara. 

Kobne večeri Višnja je preminula na licu mjesta, Gordana u bolnici, a vozač pobjegao s mjesta nesreće. 

"Tražili smo da dođemo do Gordane da je vidimo i nisu nam dali. Da nas ne bi tamo salijetali mi smo došli doma i do 5 sati sjedili kad su nam javili da je i Gordana preminula", priča otac Dragutin. 

Od samog početka istrage, roditelji su suočeni s brojnim nelogičnostima. Propusti i kašnjenja u vještačenju, nestajanje dokaza, povlačenje iskaza - sve to natjeralo ih je na sumnju da se nešto prikriva. 

"Gdje mi možemo pravdu tražit u ovoj državi, u našoj? Pravo i pravda, ja ne znam da li oni znaju kakva je država", pita se Ljubica Filipović majka poginulih sestara. 

Automobil prodan dvije godine nakon tragedije

Robert Žaja iz Mavrinaca kraj Rijeke, bivši je građevinski poduzetnik, danas zaposlen kod privatnika. Živi s roditeljima u obiteljskoj kući. U policiju je pozvan jučer ujutro, a nakon toga i zadržan. 

"To me jako boli zbog ove familije, ako je kriv neka ispašta", kaže njegova majka Marija Žaja kroz suze. 

2006. bio je vlasnik tamnoplavog Renaulta Clia. Policija ga je provjerila neposredno nakon nesreće, a automobil je prodao dvije godine poslije. (P. N.)      


Podijeli: Facebook Twiter