Orelove fotografije u time lapsu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izložba "LuCiD" Alekseja Orela otvorena je u galeriji Anex Multimedijalnog centra Luka. Ovaj put je pulski fotograf postavio pet LCD ekrana na kojima se prikazuju svakodnevne ljudske aktivnosti, i to svaka od njih na zasebnom videokanalu.

Radi se o fotografijama povezanim kroz time lapse tehniku te se prikazuju jedna za drugom, brzinom od 25 slicica u sekundi, zbog cega u prvi mah izgleda kao da su prizori snimani videokamerom, a ne fotoaparatom, dok se na ekranima stalno izmjenjuje blizu osam tisuca fotografija. Kako to zapravo izgleda, može se pogledati do 16. veljace.

Orel je "Puležan koji dolazi iz porodice fotografa", kako ga je na otvaranju predstavila predsjednica Udruge MMC Luka Mirjana Grahovac-Vojinovic. Orel kroz izložbu postavlja pitanje što je posredan, a što neposredan život, propituje gdje je danas ta avantura življenja. "Danas je teško otkrivati nove granice jer je sve blisko preko LCD ekrana i svi mislimo da sve znamo", konstatirala je Grahovac-Vojinovic.

Orel je na otvaranju rekao da su u ovaj projekt uložene dvije godine gotovo svakodnevnog rada. "Time lapse je jedna vrsta stvarnosti, ali ne onakva kakvom je doživljavamo. U toj svakodnevnoj aktivnosti cesto slicimo mravima, ovcama ili ribama", ukratko je objasnio ideju svoje izložbe.

Jedan Orelov videokadar u time lapse tehnici otkupio je i National Geographic za potrebe svog televizijskog kanala National Geographic Wild. "Snimao sam zalazak Sunca na Svetoj stijeni te sam racunalno obradio tako da izgleda kao izlazak", kaže Orel te dodaje da nije dio izložbe jer je to kadar prirode, a ovo su sve kadrovi ljudskih aktivnosti. (M. RADIC, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter